IMM-urile din Oltenia au accesat in 2008 aproape un milion de lei din fondurile nationale. Comparativ cu anii trecuti, se observa o scadere a interesului pentru acest tip de fonduri.

Dupa ce in anii trecuti intreprinzatorii din Regiunea de Dezvoltare Sud-Vest „Oltenia“ erau pe locul I sau II la nivel national, intre regiuni, la accesarea de fonduri prin programele nationale finantate de la bugetul de stat, in 2008 lucrurile s-au schimbat. „În 2008, in Oltenia au fost atrasi aproximativ 941.000 de lei (din care 56% in Dolj). Între restul regiunilor ne situam pe la mijloc“, a declarat Radu Mirea, directorul executiv al Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (OTIMMC) Craiova. Potrivit acestuia, trecerea de la locurile I si II (ocupate in perioada 2005-2007) la mijlocul clasamentului este cauzata, in principal, de faptul ca programul cel mai atractiv (cel de investitii) prin care se puteau obtine finantari substantiale (pana la 50.000 de euro) a fost retras, rolul lui fiind preluat de programele de finantare prin fondurile europene (linii de finantare pe POS CCE - Programul Operational Sectorial: Cresterea Competitivitatii Economice). „În zona noastra, nu este un interes prea mare pentru sumele mici“, a spus Radu Mirea.

Neseriozitatea si lipsa banilor au micsorat suma atrasa

Dintre programele nationale finantate de la bugetul de stat anul trecut, cel mai solicitat a fost „Programul de dezvoltare si modernizare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata“. Suma totala atrasa de olteni prin acest program s-a ridicat la 435.537 de lei. Volumul finantarii ar fi putut fi insa mult mai ridicat. „S-au inscris 56 de persoane, au fost depuse 32 de dosare, dintre care au fost contractate 13 si finantate 11 (opt in Dolj)“, a spus Radu Mirea. Altfel spus, au fost finantate doar aproximativ 19% din solicitarile initiale. „Multi nu trateaza cu seriozitate subiectul (s-au inscris on line, fara sa ia in considerare o finalitate a acestei actiuni). Alta cauza ar fi reprezentata de prioritatile pe care le au oamenii de afaceri (unii uita documentele pe care trebuie sa le aiba)“, a adaugat Mirea, care nu exclude nici posibilitatea razgandirii. La acestea se adauga lipsa banilor - sistemul de plata e de tip decont, astfel ca, daca nu si-au facut investitiile, chiar daca au obtinut contractele, nu si-au primit banii.
Aceste elemente au intervenit si in cazul celorlalte programe de finantare derulate de OTIMMC. La „Programul pentru sprijinirea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii prin fonduri in limita sumelor platite pentru profitul brut reinvestit“, de exemplu, s-au inscris 21 de firme, au fost depuse 15 dosare si au fost contractate si finantate 11 (dintre care cinci in Dolj), cu o valoare totala de aproximativ 261.000 de lei. La fel si in cazul „Programului national multianual pe perioada 2002-2011 pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului“, pentru care au fost cinci inregistrari on line, cinci dosare, dintre care trei au fost contractate si doar unul (in valoare de 6.848 de lei) finantat (din Dolj).
Potrivit informatiilor primite de la OTIMMC Craiova, daca bugetul se aproba la 1 martie, probabil ca programele pentru 2009 se vor lansa la sfarsitul lunii aprilie. Comparativ cu 2008, valoarea acestora ar putea fi mai mare cu 40%. În plus, e posibil sa fie lansate programe noi, dintre care unul de inovare (statul sa suporte taxele OSIM; cursuri de instruire).
Locul II la accesarea de fonduri prin POS
Pentru schema de finantare „Sprijin financiar de pana la 920.000 de lei pentru investitii pentru IMM“ (din POS CCE), grantul total aprobat pana la aceasta data pentru Oltenia este de 17.808.376,57 de lei. „Aceasta suma pozitioneaza Oltenia pe locul doi in clasamentul regiunilor de dezvoltare, cu 26 de proiecte (din 175) aprobate“, a spus Radu Mirea, care a explicat ca 21 dintre acestea sunt din Dolj, ceea ce face ca judetul sa fie pe locul I la nivel national atat ca numar de firme, cat si ca valoare a grantului obtinut.