Numarul infractiunilor de evaziune fiscala constatate in judet in primele sase luni ale acestui an este cu 81% mai mare decit cel inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut. In top se afla in continuare neinregistrarea activitatilor comerciale ale unor societati.

Din datele furnizate de Inspectoratul de Politie al Judetului privind infractiunile constatate in primele sase luni ale acestui an, cel mai mare plus, comparativ cu perioada similara a anului trecut, este inregistrat la evaziunea fiscala. Daca in primul semestru al anului trecut erau constatate 113 infractiuni de evaziune fiscala, in aceeasi perioada a lui 2007 numarul acestora a crescut la 205, ceea ce inseamna un plus de 81%. Asta arata fie ca politistii s-au facut mai rai, ori ca apetitul pentru evaziune fiscala printre galateni e in mare voga.

In multe cazuri, in care in general sint implicate societati comerciale, cei care comit astfel de fapte constituie grupuri infractionale cu alte persoane din judetele limitrofe, ceea ce face ca investigatiile sa fie si mai dificil de realizat, fiind necesara cooperarea intre politistii din judete pentru finalizarea cauzelor.

"Evaziunea fiscala ramine in continuare cea mai frecventa infractiune economica pe care o investigam. Din faptele investigate am intocmit 89 de dosare penale complexe in care prejudiciul trece de doua sute de mii de lei. In general astfel de infractiuni se fac prin neinregistraea in contabilitate a tuturor actelor comerciale. Inselaciunile cu instrumente de plata, abuzul in serviciu sau incalcarea legii societatilor comerciale sint alte infractiuni economice des intilnite pe care le investigam. In multe cazuri se scot bani, sub false pretexte, din conturile societatilor, bani provenita din tranzactii si alte activitati economice. Evident ca banii scosi de exemplu pentru achizitionarea de materiale refolosibile sint cheltuiti in alte scopuri, de obicei personale, cum ar fi achizitionarea de case, terenuri, ori masini", a declarat seful Serviciului de Investigatii Fraude din cadrul IJP, cms. sef Victor Ungureanu.

De la inceputul anului si pina acum acest serviciu a inregistrat 1.288 de dosare penale, dintre care 900 au si fost solutionate.