Mai mult de jumatate din painea pe care o mancam in prezent nu respecta normele de calitate impuse de Uniunea Europeana, ceea ce inseamna ca mancam o paine proasta. Reprezentantii Patronatului Roman din Industria de Morarit si Panificatie (Rompan) au declarat ieri ca 50% dintre fabricile de paine risca sa fie inchise din 2006, daca nu vor respecta normele sanitar-veterinare europene. Presedintele Rompan, Aurel Popescu, a precizat ca in Romania sunt aproximativ 5.000 de agenti economici in industria de morarit si panficatie care au licenta de functionare, dar, din pacate, doar cateva sute respecta normele sanitar-veterinare.
In aceste conditii, sunt necesare investitii majore in modernizarea fabricilor care sa conduca la indeplinirea standardelor europene de calitate a produsului, considera Popescu. Aceste investitii pot ajunge chiar si la 100.000 de euro in cazul unei fabrici mari, care produce in jur de 30.000 de paini pe zi. In ceea ce priveste micii intreprinzatori, cei care produc 3.000 de paini pe zi, investitiile s-ar putea situa, in acest caz, la 10.000 - 20.000 de euro. In opinia lui Aurel Popescu, „numai asa vom putea face fata concurentei cu firmele din Uniunea Europene“. De asemenea, presedintele Rompan a subliniat ca investitiile masive si respectarea normelor de calitate pot salva firmele de morarit si panificatie de la faliment.
In prezent, pe piata romaneasca aproape jumatate dintre firmele care activeaza in morarit si panificatie reprezinta piata neagra.
El a tras un semnal de alarma in acest sens si a cerut Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor sa le identifice si sa le inchida.
Firmele afiliate Rompan, in jur de 250, realizeaza la nivel national peste 55% din productia de paine si aproximativ 40% din productia de produse fainoase.