Senatul a aprobat ieri o propunere legislativa care prevede desfiintarea magazinelor duty-free din punctele terestre de trecere a frontierei si reinfiintarea acestor magazine in aeroporturile internationale.
Actul normativ prevede ca marfurile in regim duty-free scutite de taxe vamale mai pot fi comercializate la bordul aeronavelor care efectueaza curse in trafic extern de pasageri, in exclusivitate pentru persoanele care calatoresc spre o destinatie internationala, precum si in punctele de trecere a frontierei de stat navale.
Reamintim ca magazinele duty-free din aeroporturi au fost interzise in toamna anului 2002, prin ordonanta 104, iar Ministerul Finantelor a elaborat in martie un alt proiect care prevedea posibilitatea reintroducerii lor.
Potrivit legii aprobate de Senat, taxa pentru fiecare an de functionare a magazinelor a fost modificata de la 10.000 de dolari la 10.000 de euro.
Proiectul nu prevede un termen de intrare in vigoare a legii, care trebuie dezbatuta si in Camera Deputatilor.
Dupa aprobare, in termen de o luna de la publicarea legii in "Monitorul Oficial", Ministerul Finantelor Publice va modifica normele de organizare, functionare si control vamal al activitatii de comercializare a marfurilor in regim duty-free, conform legii. (S.M.)