Contractele de inchiriere a locuintelor vor fi incheiate doar pe o perioada de cinci ani, iar acordurile vor putea fi reziliate doar in anumite situatii, precum neplata chiriei pe trei luni consecutiv sau degradarea imobilului, potrivit unui proiect de lege elaborat de MTCT. Contractele vor putea fi prelungite, cu acordul partilor, pentru o noua perioada de cinci ani.
"Cand un motiv bine determinat justifica unui proprietar persoana fizica sa preia locuinta pentru ratiuni profesionale sau familiale contractul poate fi incheiat si pe o perioada mai scurta. Prin contract se vor mentiona ratiunile evenimentelor respective", se arata in proiectul de lege pentru reglementarea raporturilor dintre proprietari si chiriasi, elaborat de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT). Proiectul prevede totodata ca acordul va putea fi reziliat, la cererea proprietarului, in cazul in care locatarul nu a achitat chiria trei luni consecutiv sau daca a deteriorat locuinta sau cladirea in care se afla unitatea locativa, instalatiile sau alte bunuri aferente.
De asemenea, rezilierea va fi posibila daca chiriasii au un comportament "care face imposibila convietuirea sau impiedica folosirea normala a locuintei", precum si la cererea asociatiei de proprietari, in cazul neplatii intretinerii pe o perioada de trei luni, conform proiectului de lege aflat in dezbatere publica. Evacuarea chiriasilor va putea fi realizata doar in baza unei hotarari judecatoresti irevocabile. Potrivit proiectului de act normativ, la incheierea contractului de inchiriere, partile pot sa constituie un depozit bancar de garantie, pe numele proprietarului, a carui valoare nu poate depasi cuantumul chiriei pe trei luni, suma ce va fi restituita in maximum doua luni de la data eliberarii locuintei de catre chirias.
Sumele din depozitul de garantie vor putea fi folosite pentru reparatii, lucrari de constructii ce revin chiriasului, servicii pentru intretinerea curenta a bunurilor comune.
In cazul in care chiria este platita in avans pentru o perioada mai mare de trei luni, nu se mai constituie depozitul de garantie. Proprietarul are dreptul sa ceara mutarea chiriasului, dar cu obligatia de a-i pune la dispozitie o alta locuinta in aceeasi localitate sau intr-o alta localitate, cu acordul acestuia. Nivelul chiriei va fi fixat liber intre cele doua parti, iar autoritatile locale vor stabili niveluri de referinta ale chiriilor pe localitate, sector si cartier. Proiectul se refera la toate locuintele din Romania, nu doar la cele de stat. (M.C.I.)