Conform unui studiu recent, cele mai ieftine locuinte sunt garsonierele din ansamblurile Planorama - 33.380 de euro (la care se adauga TVA), Primavara (Prelungirea Ghencea) - 49.161 de euro si Rasarit de Soare (situat in apropierea Parcului Titan) - 56.359 de euro.
Cele mai mari scaderi de pret au fost inregistrate in zona de nord a Bucurestiului, unde apartamentele sunt acum cu 30% mai ieftine fata de anul trecut. Mai exact, in zona mentionata, pretul pe metru patrat construit a ajuns de la 2.400 de euro in 2008 la mai putin de 1.700 de euro in 2009.
Conform cele mai mici preturi pe metru patrat construit sunt cele oferite de proiectele Cosmopolis, situat la intersectia Soselei Tunari cu Soseaua de Centura a Capitalei - intre 950 si 1.050 de euro, si Neopeninsula - 1.000 de euro.
Valoarea locuintelor situate in Centru a scazut in aceasta perioada cu 17 procente, ajungand la putin sub 2.000 de euro/metru patrat, in timp de garsonierele si apartamentele din cartiere precum Militari, Pantelimon, Titan sau Drumul Taberei s-au ieftinit cu 18%, adica de la 1.226 de euro pe metru patrat construit la 1.000 de euro.
In ciuda acestor ieftiniri, casele raman pe stoc, caci nimeni nu se inghesuie sa cumpere. Potrivit analizei efectuate de RealTime Imobiliare, in 2009 a scazut cu 40% numarul apartamentelor scoase la vanzare in Bucuresti, fapt ce a dus la situatii in care dezvoltatorii s-au vazut nevoiti sa sisteze lucrarile. Este cazul mai multor proiecte precum Cosmopolis, Pipera Citylights sau Neopeninsula.
Exista si destui dezvoltatori care au dus la bun sfarsit proiectele promise. In aceasta categorie intra ansambluri precum Evocasa Selecta, Estia Residence sau City Air.
O sansa pentru deblocarea pietei imobiliare o reprezinta programul "Prima Casa", preturile prezentate mai sus inscriindu-se in limita de 60.000 de euro pentru care guvernul acorda garantie.
Pe de alta parte, unele locuinte din ansamblurile rezidentiale noi au o problema, respectiv ipoteca de rang I, care a fost instituita de catre bancile finantatoare ale acestor proiecte. Pentru a intra in programul "Prima Casa" una dintre conditii este ca imobilul sa fie liber de sarcini.
Pana in momentul de fata nu s-a gasit inca o solutie pentru aceasta problema, unele banci recomandand clientilor sa se orienteze catre apartamente vechi, altele analizand deocamdata diferite variante, printre care transformarea ipotecii de rang I in ipoteca de rang II si, in acelasi timp, instituirea unei noi ipoteci de rang I in favoarea statului roman, cel care garanteaza imprumutul prin programul "Prima Casa" prin intermediul Fondului National de Garantare pentru IMM.