Primele efecte ale migratiei populatiei catre statele membre ale UE incep sa iasa la suprafata. Astfel, lipsa fortei de munca din industria constructiilor ridica pretul imobilelor. ßi asta pentru ca aproximativ 20% din pretul unei constructii reprezinta costurile cu forta de munca. Astfel pretul unui metru patrat construit ar putea creste cu pana la 17%.
Specialistii spun ca investitorii din sectorul constructiilor se confrunta cu o adevarata criza a lipsei fortei de munca, ceea ce face ca pretul unui metru patrat construit sa atinga si valoarea de 2.500 de euro. In acest moment, pretul pe metru patrat variaza in functie de zona unde se construieste, dar si de forta de munca contractata de pe piata locala. Astfel, pretul unui metru patrat construit este intre 300 si 2.500 de euro.
Presedintele Federatiei Sindicatelor din Constructii si Materiale de Constructii "Familia Construct", Dan Cristescu, spune ca din acest pret o cota de 20% o reprezinta mana de lucru.
In aceste conditii, din cauza deficitului de forta de munca, antreprenorii din constructii se vad nevoiti sa creasca salariile in acest sector.
Daca in 1990, in constructii lucrau in jur de 900.000 de oameni, la sfarsitul anului trecut numarul acestora nu depasea 300.000, iar antreprenorii spun ca, in cazul in care ar mai pleca 50.000, piata nu ar mai putea fi acoperita si multe contrac-te ar ramane neonorate. Cei 300.000 de muncitori existenti asigura intre 10 si 12% din Produsul Intern Brut (PIB). Totodata, cresterea salariilor va duce la majorarea cu pana la 17% a pretului unitar pe metru construit.
La sfarsitul anului trecut, s-a semnat Acordul Social Sectorial pentru Constructii 2007-2009 prin care pana la sfarsitul acestei perioade, respectiv 2009, salariul minim brut negociabil pentru un constructor necalificat sa fie de 900 de lei. In prezent, valoarea acestui salariu este de 500 de lei.
Dar se pare ca oferta salariala din Acordul Social nu este una prea atractiva, comparativ cu salariile primite de constructorii din alte state europene. De exemplu, in Germania, un muncitor calificat poate primi un salariu de 2.000 de euro, iar in Irlanda poate ajunge si pana la 3.000 de euro. La polul opus, salarii mai mici sunt in Estonia, cu aproximativ 190 de euro, si Slovenia, cu circa 500 de euro.

Constructori din Ucraina si Turcia

Chiar daca pe termen scurt antreprenorii vor aduce muncitori din state precum Ucraina si Turcia, presedintele Dan Cristescu se arata optimist in privinta redresarii sectorului. Acesta sustine ca si state dezvoltate precum Olanda si Irlanda s-au confruntat cu fenomenul migratiei si cu toate acestea si-au putut reface sistemul.
Totodata, semnatarii Acordului Social Sectorial pentru Constructii sustin ca nivelul salariilor ar fi mult mai mare daca nu ar fi constransi de salariul minim impus de Guvern. "Este inadmisibil ca guvernul sa fixeze un salariu minim inainte ca organizatiile sociale sa stabileasca nivelul acestuia, sabotand astfel negocierile", sustine reprezentantul Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), Laurentiu Plosceanu.
In acelasi timp, reprezentantii organizatiilor profesionale contesta diferenta de salariu minim stabilit de Guvern pentru cetatenii romani si straini.