Uniunea Nationala a Patronatului Roman (UNPR) critica masura Bancii centrale privind limitarea creditelor in valuta si considera ca aceasta va afecta in mod negativ activitatea firmelor autohtone, se arata intr-un comunicat al organizatiei. Uniunea apreciaza ca limitarea creditului in valuta va aduce beneficii numai bancilor comerciale, care vor avea de castigat de pe urma acordarii de credite in lei cu o dobanda foarte ridicata.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat vineri in „Monitorul Oficial“ noi norme de creditare, care stabilesc, printre altele, ca bancile vor acorda imprumuturi in valuta in limita a cel mult 300% din fondurile proprii sau capitalul initial detinute de fiecare institutie de credit.
Reglementarile vor intra in vigoare la 26 septembrie si au ca scop reducerea ritmului de crestere a creditului in valuta, care a determinat, potrivit BNR, majorarea deficitului de cont curent.
Reprezentantii UNPR sunt de parere ca firmele romanesti nu vor putea sa atraga suficiente fonduri pentru dezvoltare si retehnologizare, masuri care, in opinia presedintelui UNPR, Marian Petre Milut, sunt vitale pentru a putea su-pravietui in mediul de afaceri european.