Primaria Oradea este in faza de pregatire a licitatiei pentru concesionarea a 20.000 m2 de teren, situat in Episcopia Bihor, langa actualul depozit ecologic de deseuri. Destinatia terenului este infiintarea unui punct de colectare selectiva a deseurilor de echipamente electrice si electronice. Potrivit Caietului de sarcini aprobat de Consiliul Local, termenul de concesionare a terenului este de 20 de ani, iar pretul de pornire a fost stabilit la 1,16 lei/m2/an. Redeventa va fi indexata anual cu indicele de inflatie si se va achita in sume trimestriale egale.
Castigatorul licitatiei va trebui sa inceapa constructia in termen de 90 de zile de la data semnarii contractului de concesiune, in caz contrar contractul pierzandu-si valabilitatea. Punctul pentru colectarea DEEE-urilor va trebui sa aiba ca dotari o hala metalica de minimum 150 m2, mijloace de transport, suprafete impermeabile prevazute cu instalatii de colectare a pierderilor prin scurgere, prelate rezistente la intemperii, containere, cantar, utilaje de incarcare/descarcare, stivuitor, cai de acces auto si persoane, anexe administrative. Intregul amplasament va trebui imprejmuit.
Aici vor fi aduse deseurile de echipamente electrice si electronice la care renunta posesorii lor. Dupa preluare, deseurile urmeaza a fi transportate la institutii specializate in neutralizarea lor.
Infiintarea punctului de colectare a DEEE-urilor trebuia sa aiba loc in urma cu un an si jumatate. Potrivit HG 448/2005, autoritatile locale din orasele cu peste 100.000 de locuitori trebuiau sa aloce inainte de 31 decembrie 2005 un spatiu special pentru colectarea si reciclarea deseurilor de echipamente electrice si electronice. Responsabilitatea colectarii lor apartine, in egala masura, importatorilor si producatorilor de astfel de echipamente.
HG 448/2005 privind deseurile de echipamente electrice si electronice prevede ca aparatele vechi (masini de spalat, televizoare, frigidere, congelatoare, camere si aparate video, calculatoare, monitoare, imprimante, fotocopiatoare, masini de scris electrice si electronice, telefoane de orice fel, faxuri, fiare de calcat, radiouri, casetofoane, magnetofoane, uscatoare de haine, ventilatoare, aparate de aer conditionat, sobe sau plite electrice, cuptoare cu microunde, radiatoare electrice, aparate electrice de incalzit, echipamente de iluminat, echipamente informatice si de telecomunicatii, unelte electrice si electronice, jucarii electrice sau electronice, echipamente sportive si de agrement, aspiratoare, aparate de cusut, tricotat, tesut, aparate de prajit paine, friteuze, masini de macinat cafea, filtre de cafea, ceasuri de orice fel, cantare, lampi, ferastraie, dispozitive medicale, instrumente de supraveghere si control, distribuitoare automate si toata gama de produse de acest gen) trebuie colectate separat. In cazul in care le arunca la tomberon, posesorii lor risca o amenda de la 500 la 1.000 de lei daca sunt persoane fizice si de la 2.500 la 5.000 de lei daca sunt persoane juridice.