AmosNews informeaza: Octavian STIREANU: O "dreapta" bagata pe gat
O informatie cenusie zace pe la periferia atentiei, desi va afecta nivelul de viata al tuturor. Este vorba de solicitarea imperativa pe care Comisia Europeana a transmis-o, miercuri, Romaniei de a liberaliza pretul la gaze si energie electrica pentru consumatorii finali.
Cu alte cuvinte, toate companiile vor avea dreptul sa-si stabileasca singure preturile, pe baza de cerere si oferta. Preturile reglementate vor fi istorie, iar faimoasa ANRE va fi pastrata doar pentru a mai introduce taxe parafiscale, cum s-a intamplat recent cu suplimentarea din senin cu 4,5% a facturii la energia electrica, in scopul tehnologizarii unor firme de nimeni stiute.
Solicitarea CE il prinde pe dl Emil Boc pe picior gresit. Premierul tocmai peroreaza in aceasta perioada despre faptul ca guvernul nu mai poate exercita "controlul strategic al pretului la benzina" din cauza privatizarii Petrom de catre guvernarea PSD. Populismul acestei atitudini trimite la ideea ca Boc ar fi putut exercita un asemnea control daca Petrom n-ar fi fost privatizata. Daca ar fi avut asemenea intentii, PD ar fi trebuit sa se gandeasca mai bine inainte de a vota pentru intrarea tarii in Uniunea Europeana.
Acum, din acea directie vine un avertisment legat tocmai de eliminarea oricarui "control strategic" asupra preturilor, din acela la care viseaza Emil Boc. Acum UE ii baga pe gat lui Emil Boc chiar niste masuri de dreapta.
Durerea premierului este si mai mare datorita caracterului imperativ al somatiei primite de la Bruxelles. Daca statele vizate de cerinta liberalizarii totale a preturilor "nu respecta obligatiile legale intr-o perioada de doua luni - in cauza mai fiind Italia si Polonia - Comisia ar putea deferi cauzele Curtii Europene de Justitie" se arata in comunicat. O cerinta similara formulase FMI inca de la inceputul acestui an, dar, in stilul de smecherie la care recurge tot mai des, Emil Boc a vorbit atunci de "un calendar" pentru eliminarea acestor preturi, care ar urma sa fie aplicat in perioada 2013-2015!...
Procedeul a fost patentat de Elena Udrea, care a anuntat si ea mai multe proiecte de mari investitii, ce vor fi incepute anul acesta si la anul, dar a caror plata va incepe tot de prin 2013, adica de Guvernul viitor! Graba este explicata prin aceea ca acum, la acordarea licitatiilor si semnarea contractelor, se incaseaza comisioanele.
In mod similar, Emil Boc ar vrea ca tavalugul preturilor in toate serviciile si produsele, care se va pune in miscare prin liberalizarea pretului la gaze si energie electrica, sa inceapa a se rostogoli dincolo de alegerile din 2012. Pentru campania electorala este important ca Guvernul si partidul sau sa nu fie legate de o asemenea decizie, care ar avea efecte catastrofale asupra veniturilor populatiei.
Bruma de bani pe care deja ii pune de-o parte puterea portocalie, pentru pomenile electorale din 2012, risca sa fie topita prin liberalizarea completa a preturilor in domeniul energetic.
Subiectul developeaza, pana la urma, demagogia lui Boc si a intregului regim politic actual. Cu pretentii afisate ca este "de dreapta", acest regim intra in trepidatii cand este pus in situatia sa ia decizii chiar de dreapta, impuse de UE, cum este cea a liberalizarii pretului la energie.
Deplange privatizarea Petrom, dar anunta ca va vinde jumatate din participatia statului in aceasta companie.
Bate apa in piua cu marii investitori pe care i-ar atrage politica "de dreapta" a Guvernului, dar nu spune absolut nimic despre Energonuclear, cel mai mare proiect de investitii pe care l-a avut Romania in ultimii 20 de ani, in valoare de 4 miliarde de euro, si din care patru mari companii private s-au retras (CEZ, GDF, RWE, Iberdrola).
Acum este de vazut cat va reusi Guvernul sa temporizeze aplicarea deciziei impuse de UE, in privinta eliminarii tuturor preturilor reglementate la gaze si energie electrica. Care vor da foc la buzunarele oamenilor.