Fermierii galateni pot depune cereri pana pe 12 decembrie pentru a beneficia de sprijinul financiar oferit de stat, ce poate ajunge pana la 3.700 de lei pe hectar.

Pentru a beneficia de sprijinul financiar acordat de stat, producatorii agricoli galateni trebuie sa fie organizati in asociatii sau organizatii profesionale, organizatii de producatori, grupuri de producatori sau grupuri de producatori recunoscute preliminar dar, in egala masura, pot incasa subventia si persoanele fizice autorizate si persoanele juridice. Fermierii trebuie sa aiba in folosinta suprafete agricole de cel putin 0,25 hectare si sa nu aiba datorii la bugetul de stat sau bugetul local pentru anul anterior acordarii sprijnului. Fondurile de care pot beneficia agricultorii nu sunt de neglijat, in special daca acestia sunt organizati in grupuri sau asociatii de producatori. Astfel, persoanele fizice, membre ale asociatiilor sau ale organizatiilor profesionale, primesc 1.110 lei pentru un hectar, in timp ce persoanele fizice autorizate, persoanele juridice si membrii grupurilor de producatori recunoscute vor incasa 2.960 de lei pe hectar. Cei mai multi bani ii vor primi insa membrii grupurilor de producatori recunoscute preliminar si ai grupurilor recunoscute, carora le vor intra in buzunare 3.700 de lei pe hectar. De amintit este si faptul ca producatorii care devin membri ai unui grup de producatori recunoscut preliminar sau ai unei organizatii de producatori pana la data de 1 decembrie beneficiaza de diferenta de sprijin, ce inseamna circa 2.500 de lei pentru fiecare fermier. Cu toate acestea, valoarea totala a sprijinului financiar nu va putea depasi valoarea de 7.500 de euro de exploatatie.

Cererile se lasa asteptate

Termenul limita pentru depunerea cererilor este data de 12 decembrie. Pana acum, la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Galati, au depus solicitari un numar de sase societati si doua persoane fizice din judet, un numar extrem de mic, tinand cont ca exista mii de legumicultori din Galati. Mingea este acum in curtea asociatiilor si a grupurilor de producatori. Pentru ca membrii acestora sa primeasca banii la care au dreptul, asociatiile si organizatiile profesionale trebuie sa depuna actele de constituire si lista cu producatorii inscrisi la DADR Galati. In cazul grupurilor de producatori recunoscute preliminar si a organizatiilor de producatori trebuie prezentat avizul de recunoastere si un centralizator cu membrii si suprafetele cultivate de catre acestia, de pe care au fost receptionate si livrate catre piata legume si fructe. Aceste detalii sunt importante, intrucat nerespectarea unui singur pas poate atrage respingerea cererilor pentru intreg grupul sau asociatia de producatori.