Pana la data de 10 iunie detinatorii de suprafete viticole din judet au posibilitatea sa depuna la DADR Galati planuri individuale privind restructurarea, modernizarea sau reamplasarea parcelelor, sumele oferite de UE variind intre 4.000 si 8.000 de euro pe hectar.

Ministrul Agriculturii a aprobat recent Ordinul 247, ce priveste aprobarea normelor de aplicare a programelor de restructurare a plantatiilor viticole, derulate cu sprijin comunitar pentru campanile 2008-2009, respectiv 2013-2014. Programul pentru anul in curs este extrem de avantajos atat pentru proprietarii de parcele viticole mici, cat si pentru cei care detin suprafete de zeci de hectare cultivate cu vita-de-vie. Suprafata minima a unui plan individual trebuie sa fie de 0,5 ha, iar cea a parcelei viticole care poate beneficia de sprijin pentru reconversie nu poate fi mai mica de 0,10 ha.

"Nu se incadreaza in acest program parcelele viticole cu soiuri de vita-de-vie care au ajuns la finalul ciclului lor natural de productie, parcelele viticole cu soiuri pentru struguri de masa si nici parcelele care au beneficiat de fonduri provenite din proiecte comunitare pentru restructurare in ultimele 10 campanii viticole si cele care nu sunt inscrise in Registrul Plantantiilor Viticole. Din fericire in judet avem destul de putine cazuri de acest gen, deci majoritatea fermierilor pot beneficia de acesti bani", ne-a declarat directorul adjunct in cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Galati, Viorica Sebestean.

Partea cea mai interesanta a ordinului emis de ministrul Dacian Ciolos o reprezinta faptul ca nu mai exista vreo limita in privinta suprafetelor acoperite cu vita-de-vie pentru care detinatorii pot beneficia de fonduri europene. Anul trecut se puteau obtine bani de la Uniunea Europeana doar pentru 150 ha, dar acum se pare ca interesul este ca toata suprafata cultivata cu vita-de-vie sa fie modernizata. Astfel, chiar si un mic fermier, care nu are in curte decat 0,5 ha cultivate cu vita-de-vie poate obtine fonduri europene numai si pentru a-si inlocui o parte dintre araci sau a schimba butucii care nu corespund cerintelor prevazute de legislatia in vigoare. Sumele nu sunt deloc de neglijat, putandu-se obtine 8.375 de euro/ha pentru soiurile de vita-de-vie altoite si certificate, ceea ce presupune defrisarea si pregatirea terenului, urmata de plantarea si instalarea "tutorilor".