Aprecierea de ieri a leului fata de moneda europeana se datoreaza, in opinia dealerilor, investitiilor straine din regiune. ßi pentru ca investitorii institutionali mari iau de multe ori decizii la nivel regional, evolutia leului este similara cu cea a zlotului polonez si a cea a forintului maghiar, mai spun dealerii citati de NewsIn. Euro a scazut de la 3,5068 lei, cat era cotat la finele sedintei de marti, la 3,5057 lei la sfarsitul sedintei valutare de ieri. Fata de dolarul american, care era cotat in sedinta precedenta la 2,7907 lei, moneda nationala s-a depreciat, la sfarsitul sedintei de ieri un dolar urcand la 2,7933.
Moneda europeana s-a apreciat insa fata de dolarul american. Daca in prima parte a zilei de ieri un euro valora intre 1,2525 si 1,2555 dolari, spre finalul sedintei euro era cotat la 1,2545 dolari. In ceea ce priveste influentele anuntului din septembrie al unei inflatii anualizate de 5,48%, dealerii sustin ca, intrucat piata nu a fost luata prin surprindere, acestea nu s-au resimtit asupra evolutiei leului.
In pofida evolutiilor pozitive actuale ale leului, forintului si zlotului fata de euro, dupa ce Banca Centrala Europeana va majora nivelul dobanzii de referninta, indiferent de efortul statelor care nu au aderat la moneda unica, euro se va aprecia, anticipeaza analistii. (M.H.)