Exportatorii se afla prinsi intre ciocan si nicovala. Leul o sa se aprecieze tot mai mult, iar costul exporturilor va creste.
Pe de alta parte, importurile se vor ieftini si vor fi mai reduse costurile investitiilor in tehnologie si echipamente importate. Numai ca, in drumul spre o retehnologizare cu iz de profitabilitate maxima, multi si-ar putea rupe gatul.
Cristian Popa, viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), spune ca aprecierea leului pe termen mediu ar trebui sa reprezinte o oportunitate pentru retehnologizarea firmelor romanesti, care vor importa masini si echipamente la preturi mai mici, cu ajutorul carora vor produce bunuri competitive la export.
Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), apreciaza la randul sau ca numai daca firmele romanesti nu-si vor rupe gatul ridicand manusa aruncata de BNR, vor profita probabil de importul de tehnologie.
"Firmele romanesti vor suporta costurile inaintea beneficiilor. Aceasta ruptura de cash-flow ma face sa fiu mai sceptic", spune Pogonaru.
Mai departe, Radu Craciun, analist-sef la ABN-AMRO, afirma ca, prin aprecierea monedei nationale, "exportatorii vor fi obligati sa-si gandeasca de doua ori structura exporturilor si sa opteze preponderent pentru produse cu valoarea adaugata ridicata", care sa fie totodata mult mai competitive.
Saptamana trecuta, ca urmare a anuntului BNR ca va interveni mai putin in piata valutara, leul s-a apreciat fata de euro de la un nivel de 41.000 lei/euro la inceputul saptamanii pana aproape de 39.400 lei/ euro, iar dolarul a scazut la minimul inregistrat in ultimii trei ani.