Consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei considera totusi ca leul s-a comportat bine in situatia data si ca nu este vorba de o tendinta.
Adrian Vasilescu a declarat ca reactia leului este explicabila: "a fost depasit un prag psihologic. E zarva mare in societate, o rasturnare a situatiei la Curtea Constitutionala si un verdict care e asteptat miercuri. Toate datele puse cap la cap creeaza un cadru de manifestare psihologica care explica reactia cursului". Vasilescu crede, de altfel, ca dupa sedinta de miercuri a bordului FMI, este posibil ca tendinta cursului leului sa fie diferita. Consilierul a mai adaugat faptul ca cresterea cursului nu este ingrijoratoare si ca ar deveni un prilej de ingrijorare doar daca ar deveni o tendinta de durata.
Vasilescu mai crede ca declaratiile lui Eugen Radulescu, director in BNR, referitoare la posibilitatea ca euro sa ajunga la 6 lei, nu au avut o influenta asupra cursului, deoarece era vorba de un avertisment cu multi de "daca" la mijloc.
Adrian Vasilescu a declarat, la Antena 3, ca masurile luate de executiv nu urmeaza neaparat sa aiba drept urmare o crestere importanta a inflatiei, deoarece se anuleaza una pe alta.
"Sunt doua puncte care se anuleaza unul pe altul: cresterea TVA are o influenta asupra cresterii inflatiei, dar scaderea salariilor va duce la reducerea cererii. Ambele masuri tin de interventia statului si se anuleaza una pe alta. Nu zic ca nu vom avea inflatie, dar nu inseamna ca va creste foarte mult" a spus consilierul guvernatorului BNR.
De altfel, Vasilescu crede ca intreg statul roman trebuie sa intre acum intr-un razboi impotriva inflatiei: "societatea ar trebui sa inceapa un razboi cu inflatia, nu doar BNR, toate institutiile statului, companiile".
Intrebat daca BNR a fost de acord sau nu cu masura cresterii TVA, anuntata de guvern, Vasilescu a raspuns: "Sa spunem asa: BNR nu si-a dorit cresterea TVA. Cat priveste acordul sau dezacordul, pe noi nu ne-a intrebat nimeni."