Leul incepe saptamana la o valoare-record fata de dolar. Astfel, cotatia monedei nationale a atins la sfarsitul saptamanii trecute maximul ultimilor sase ani in raport cu dolarul american, de 2,5227 unitati, urmand pietele externe, unde moneda americana s-a depreciat.
La inchiderea sedintei de vineri, raportul leu/dolar s-a plasat foarte aproape de referinta anuntata de Banca Nationala a Romaniei (BNR) la 22 noiembrie 2000, de 2,5190 lei/dolar. Caderea dolarului a fost pusa de catre analistii financiari pe seama scaderii increderii cetatenilor americani in economia SUA.
Intarirea leului se datoreaza atat deprecierii dolarului in raport cu euro, cat si cresterii monedei nationale fata de euro. Fata de moneda europeana, dolarul a fost cotat vineri la minimul ultimelor trei luni, in contextul ingrijorarilor privind o posibila criza pe piata creditului ipotecar provocata de catre debitorii cu grad ridicat de risc, care ar putea afecta dezvoltarea economica a SUA, transmite Reuters.
De asemenea, dolarul a scazut cu 0,5% in raport cu moneda japoneza, fiind cotat la 116,9 yeni, si a coborat cu 0,8% fata de francul elvetian, la 1,207 unitati. Raportat la un cos valutar format din sase monede, dolarul s-a plasat la cel mai scazut nivel dupa decembrie. (M. Cosmin)