Desi despre leul greu se vorbeste de ceva vreme incoace, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a demarat de ieri campania oficiala pentru a invata populatia cum va fi cu leul greu. Si pentru ca au existat voci care sustineau ca denominarea ne va arde la buzunar pentru ca se vor mari preturile, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a tinut sa precizeze ca acest lucru nu se va intampla.
Denominarea monedei nationale, prin taierea a patru zerouri de la sfarsitul actualelor bancnote si monede, de la 1 iulie 2005, nu va duce la o rotunjire a preturilor, a afirmat Isarescu la seminarul organizat de BNR pe tema denominarii. Totusi, zvonurile nu ar fi chiar nejustificate avand in vedere ca exista precedent. Chiar viceguvernatorul BNR, Eugen Dijmarescu, a recunoscut faptul ca alte state, dupa denominare, s-au confruntat cu ceva majorari de preturi.
Dar tot Dijmarescu ne linisteste spunand ca exista o diferenta intre comportamentul din tarile care au denominat moneda nationala si cele care au aderat la euro. In statele unde s-a taiat din zerouri, "o ajustare in sus a preturilor a fost inregistrata cu aproximativ o luna inainte de momentul denominarii, iar imediat dupa aceea s-a consemnat o reducere a ratei inflatiei", spune Dijmarescu.

"Greutatea" leului ii va face pe vanzatori sa ne dea tot restul...

Guvernatorul bancii centrale sustine ca noua formula de cupiuri va incuraja inapoierea restului de catre comercianti, precum si afisarea de preturi exprimate cu zecimale.
In ceea ce priveste costurile, Isarescu a spus ca, in prima faza acestea vor fi mai ridicate, dar ca in urmatorii sase ani cheltuielile se vor plasa sub nivelul impus de pastrarea leului de acum.
De altfel, pentru primul an, BNR considera ca va cheltui in jur de 30 de milioane de dolari. Si asta pentru ca, de la 1 iulie 2005, hartia de un milion va fi 100 de lei, iar cea de 500.000 de lei va fi 50 de lei si tot asa pana la bancnota de 10.000 de lei care va reprezenta 1 leu.
Vom avea si bancnota de 500 de lei, adica 5.000.000 de lei, daca ar exista o astfel de bancnota in prezent.
Leii vechi isi vor pierde puterea circulatorie de la 1 ianuarie 2007, dar vor mai putea fi preschimbati pe o perioada de trei ani de la acea data.
"Aceasta prevedere demonstreaza ca denominarea nu urmareste nici un impact confiscativ, iar circulatia paralela arata ca prin denominare nimeni nu pierde si nimeni nu castiga, totul se simplifica, iar banii isi pastreaza valoarea", explica Isarescu.