Introducerea noii monede se va face treptat, un prim contact putand fi prin intermediul bancomatelor bancilor comerciale alimentate de BNR.

Noua moneda va fi data publicitatii incepand cu data de 21 aprilie, insa va intra in circulatie abia de la 1 iulie 2005. Banca Nationala a Romanei (BNR) intentioneaza acest lucru pentru ca utilizatorii sa se poata obisnui cu toate caracteristicile noilor monede si bancnote. Schimbul de masa monetara va fi realizat cu ajutorul BNR prin alimentarea bancomatele bancilor comerciale. Noile monede vor fi distribuite catre banci din iunie, urmand sa fie furnizate catre clienti din iulie. Cu toate ca leul greu va intra in circulatie peste aproximativ doua luni si jumatate, actuala moneda va avea putere circulatorie pana la 31 decembrie 2006. Pana la data cand bancnotele si monedele de astazi nu vor mai putea fi folosite, respectiv 1 ianuarie 2007, acestea si leul greu vor circula in paralel. Dupa aceea leii vechi vor putea fi preschimbati, fara comision, pe o perioada de timp nelimitata, la sucursalele BNR care desfasoara activitati de casierie si la unitatile institutiilor de credit autorizate sa efectueze aceasta operatiune. Denominarea monedei nationale se va face treptat deoarece nu toate bancomatele vor putea fi adaptate la leul greu pana la 1 iulie. Banca centrala va retrage treptat din circulatie vechea moneda inlocuind-o cu cea noua astfel incat proportia intre cantitatea si valoarea intre cele doua monezi sa incline, din ce in ce mai mult, catre cea noua.
Leu greu fara majorari
Introducerea leului greu nu va inregistra majorari la preturi. Rotunjirea lor se face conform regulilor, atat in plus cat si in minus. Prin urmare, modificarile de preturi efectuate corect nu vor conduce la cresteri de preturi. Pentru a se evita incercarile de rotunjire a preturilor BNR va produce in cantitati mai mari monedele de un ban tocmai pentru ca agentii economici sa dispuna de monede suficiente pentru rest.