Controversatul Cod Fiscal, initiat de ministrul Sebastian Vladescu, este criticat chiar din interiorul Guvernului. Leonard Orban, secretarul de stat in Ministerul Integrarii Europene (MIE) a declarat ca noul Cod incalca cerintele Uniunii Europene. ßi asta din cauza ca o serie de taxe si impozite, introduse de colegul sau Vladescu, contravin aquisului comunitar. Iar cel mai elocvent exemplu in acest sens sunt taxele ridicate aplicate importurilor de masini second-hand, potrivit oficialului MIE.

Noul Cod Fiscal promovat de Vladescu, aprobat si de presedinte, atrage in continuare opinii critice la adresa sa. Iar acestea provin chiar de la un reprezentant al Executivului. Leonard Orban, secretar de stat in Ministerul Integrarii, a declarat ca noul Cod Fiscal incalca normele europene. Orban a precizat ca unele taxe, care se regasesc in acest Cod, nu sunt in conformitate cu legislatia comunitara. Spre exemplu, taxele impuse importurilor de masini second-hand sunt mult prea mari, sustine oficialul MIE, citat de NewsIn.
In plus, decizia de a proteja astfel productia interna de automobile nu este pe placul UE si din prisma faptului ca exista deja o rezolutie prin care sunt interzise astfel de masuri. Iar conform acestei reglementari, Polonia si Ungaria au fost deja sanctionate. Acelasi lucru se va intampla si in cazul tarii noastre, daca nu vor fi modificate prevederile referitoare la taxele care contravin legislatiei europene, atentioneaza Leonard Orban. Prin urmare, vom suporta penalizari financiare extrem de dure, adauga reprezentantul MIE.
De respectarea aquisului comunitar depinde si modul in care Romania va beneficia de statutul de membru al UE, de la 1 ianuarie 2007. In caz contrar, autoritatile de la Bucuresti vor incepe sa se intrebe de ce suntem ocoliti, de ce vin bani mai putini sau de ce o conducta de petrol trece prin alta parte si nu prin Romania, avertizeaza Orban. Acesta a mentionat astfel constrangerile pe care Romania va trebui sa le suporte odata ce va deveni membru cu drepturi depline in UE, si nu numai beneficiile care decurg din acest statut.
Gestionare slaba a fondurilor UE
Un alt capitol postaderare, la care Romania are minusuri in opinia reprezentantului MIE, este cel al gestionarii fondurilor europene. In acest sens, tara noastra trebuie sa recupereze urgent intarzierile in privinta capacitatii de absorbtie a fondurilor europene, sugereaza Orban. Mai mult, acesta a atras atentia asupra incapacitatii administratiei romane de a face fata procesului postaderare si de a veni cu proiecte viabile pentru a primi banii de la UE.
Reamintim ca Romaniei i se cuvin in urmatorii sapte ani 32 de miliarde de lei, bani de care vom beneficia insa numai in conditiile in care vor exista proiecte. La aceste fonduri europene se adauga sumele provenite din cofinantare, bani destinati infrastructurii, agriculturii si educatiei. Gestionarea acestor fonduri nu va fi un lucru deloc usor, in opinia lui Orban, care arata ca noi nu putem gestiona acum cateva sute de milioane.