Reprezentantii companiilor de asigurare sustin ca exista multe neclaritati in privinta constatului amiabil si nu stiu cum vor aplica aceasta prevedere pentru ca legislatia din Romania nu este integral armonizata cu cea europeana. "Trebuie eliminata orice confuzie intre constatul amiabil care functioneaza in Europa si cel care ar putea fi folosit in Romania", a afirmat Cristian Con-stantinescu, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare din Romania, citat de Mediafax.
Documentul international nu constituie recunoastere de vina in cazul unui accident auto, in timp ce in Ordonanta romaneasca se recunoaste vina, a spus Constantinescu. El a adaugat ca Ministerul Justitiei trebuie sa se implice in acest proiect. Mai mult, reprezentantii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si ai firmelor de asigurari sunt de parere ca procedura de solutionare amiabila a accidentelor rutiere soldate cu daune materiale necesita modificari si completari.

Atentie la asiguratorul RCA!

Firmele de asigurari care nu au fost inca autorizate sa incheie polite obligatorii de raspundere civila auto (RCA) pot depune oricand documentatia necesara la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), a anuntat ieri presedintele Comisiei, Angela Toncescu, citata de Mediafax.
Din cele 15 societati de asigurare care au fost autorizate in 2006 sa incheie polite RCA, au fost reautorizate de catre CSA noua firme pentru anul viitor si inca una a depus o cerere in acest sens.
Celelalte cinci companii pot fi reautorizate de CSA daca depun cereri si indeplinesc conditiile impuse de norme, a mai spus Toncescu.
CSA a aprobat prelungirea autorizatiei de practicare a asigurarii RCA in 2007 pentru Omniasig, Asirom, Unita, BT Asigurari, Generali, BCR Asigurari, Asiban, Astra si Allianz-¥iriac.
Conform datelor prezentate de firme, tarifele percepute la politele RCA vor creste anul viitor cu circa 45% pentru persoanele fizice si cu aproape 70% la persoanele juridice.
Cresterea tarifelor RCA este efectul introducerii in prima a costului politei Carte Verde, care acoperea riscurile RCA in afara Romaniei. (M.H.)