Legea unica a salarizarii intra in vigoare de la 1 ianuarie 2010, principalul scop fiind acela de eliminare a veniturilor salariale exagerate din domeniul bugetar.
Premierul Emil Boc a dat asigurari ca, odata cu intrarea in vigoare a legii, niciun profesor sau alta categorie nu vor suferi vreo diminuare a veniturilor sau a sporurilor pe care le au, si nici dupa 1 ianuarie 2010 nu va exista o scadere a salariului sau a veniturilor din 2009.
Seful Guvernului a explicat ca aceste declaratii vin ca urmare a unor afirmatii potrivit carora, dupa intrarea in vigoare a legii de salarizare unica a bugetarilor, profesorii vor suferi o diminuare a veniturilor cu 40 la suta.
Legea unitara a salarizarii, Legea invatamantului si Legea reorganizarii regiilor au fost obiectul asumarii raspunderii Guvernului in Parlament in luna septembrie. Sindicatele au contestat acest pachet de legii la Curtea Constitutionala, nemultumiti ca au fost modificate grilele de salarizare.
Curtea s-a pronuntat pe Legea unitara a salarizarii si pe cea a reorganizarii regiilor, acte normative care au intrat in vigoare la 1 noiembrie.