Conducerea Santierului Naval Damen Galati a anuntat, la finele saptaminii trecute, ca negocierile contractului colectiv de munca (CCM) la nivel de unitate pentru perioada 2006-2007 au fost finalizate. Directorul general al Santierului, Gelu Stan, a precizat ca, in ceea ce priveste salariile navalistilor, va fi inregistrata o crestere de 28% in trei etape - 1 noiembrie, 1 ianuarie si 1 iulie.

Desi Gelu Stan a vorbit despre incheierea negocierilor, reprezentantii sindicali sint destul de retrasi in a face declaratii pe aceasta tema. Motivul, conform unor surse din interiorul Damen, este acela ca nimic nu e sigur pina cind CCM nu este inregistrat la Directia de Munca.

Se poate spune ca “linistea” din curtea societatii este justificata si de faptul ca numarul mare de navalisti care au parasit societatea pentru a munci, spre exemplu in SUA si Norvegia, a creat multe probleme in Santierul Naval. Situatia de la Galati a fost discutata chiar si la nivelul conducerii Damen Olanda.

Promisiuni neconfirmate

Surse din interiorul Damen Galati ne-au prezentat citeva dintre masurile pe care administratia societatii a promis ca le va lua pentru a ridica nivelul de trai al navalistilor. Astfel, conducerea a anuntat, la finele lunii noiembrie, o majorare salariala de 70-80 de lei brut, incepind cu 1 noiembrie. In plus administratia va acorda, ca si anul trecut, daca nu la finele acestei luni, la inceputul anului viitor, plata participarii salariatilor la profit pe anul in curs. Acest bonus se va ridica la valoarea maxima de 300 de lei.

Lefurile vor creste cu sume fixe, in mai multe etape. In afara de cresterea din noiembrie, administratia a promis si o crestere de 140-150 de lei in mai multe transe. Conducerea si-a aratat si intentia de a mari numarul de personal ce va beneficia de alimentatie de protectie, iar pentru anul 2007 se va promova un numar important de muncitori direct productivi.

Numarul mare de navalisti care doresc sa plece la munca in tari dezvoltate economic i-a facut pe cei din administratia Santierului Naval Damen Galati sa promita salariatilor majorari salariale importante. Ramine de vazut daca o crestere salariala de 28 de procente va putea concura cu un salariu lunar de 3000 de dolari, atit cit se poate cistiga pe un santier naval din America.