Craiovenii sunt nemultumiti ca trebuie sa stea cu orele la cozi pentru a-si declara contractele de leasing in baza carora vor plati taxa pentru masini. Autoritatile au prelungit pana pe 15 februarie termenul pana la care posesorii de masini in leasing pot depune actele.
Noile prevederi ale Codului Fiscal, conform carora, de la 1 ianuarie 2007, taxa pentru masinile cumparate in leasing trebuie sa fie platita de utilizatori, incaiera populatia si firmele de profil cu administratiile locale. Conform legii, posesorii de masini in leasing trebuie sa-si declare contractele la ghiseele directiilor de taxe si impozite. Data-limita pentru primul val de posesori de masini in leasing a fost 31 ianuarie 2007. La fel ca si in alte orase, ghiseele Directiei de Taxe si Impozite Craiova au fost luate cu asalt de populatie pe 31 ianuarie, mai ales dupa ce oamenii au auzit ca sunt pasibili de amenzi usturatoare daca nu-si declara contractele. Si ieri, lumea se inghesuia la cozi ca sa scape de amenzi. Multi dintre cei chestionati se plang de modificarile legislative si acuza institutiile statului ca nu au organizat asa cum trebuie aceasta actiune. "Este o magarie din partea autoritatilor ca trebuie sa stam noi pe la cozi. In primul rand, trebuia sa-si faca ei o baza de date cu informatii de la societatile de leasing si de la politie si mie sa-mi trimita factura acasa. Ei sunt comozi si castiga pe prostia noastra, a contribuabililor. Noi trebuie sa pierdem ore si zile de munca, sa ne calcam in picioare pe la cozi ca sa-si ia ei salariile", spunea Mircea Mosoiu, unul dintre nemultumiti.
"Am vazut aseara la TV ca se vor da amenzi si m-am grabit sa vin sa-mi declar contractul de leasing. Mi s-ar fi parut normal ca societatile de leasing sa plateasca taxa auto, din moment ce ele sunt proprietarele masinilor pana la finalizarea contractului. Noi si asa platim dobanzi mari", spunea, la randul sau, Marian Bunget, alt client care astepta de mult la coada ca sa-i vina randul la ghiseu. Altii s-au resemnat cu gandul ca "asa e legea".
"Eu nu am depus inca actele, dar o sa merg in cel mai scurt timp. Am auzit ca s-ar prelungi termenul de depunere. Nu mi se pare corect sa platim noi impozitul, dar ce sa facem? Astea sunt regulile", a spus Andreea Mic, o posesoare de masina ingrozita la gandul ca ar putea incasa amenda.
Scapari ale legii
Reprezentantii administratiei au spus ca au luat decizia de a prelungi termenul pana la care se pot depune actele fara sa dea amenzi. "Am decis ca pana pe 15 februarie sa nu aplicam nici o amenda, desi termenul-limita de depunere a acestor acte era 31 ianuarie 2007. Trebuie sa primim date si de la firmele de leasing", a declarat Ioan Vacariu, directorul executiv al Directiei de Taxe si Impozite Craiova. In fapt, oamenii din administratie sunt in ceata si nu stiu cum vor obliga firmele de leasing sa le furnizeze bazele lor de date, din moment ce legea are scapari in acest sens. "Firmele sunt obligate sa ne comunice cati utilizatori sunt in Craiova si cati au in alte orase din tara. Comunicarea datelor nu este prevazuta expres in lege, dar si firmele astea o sa fie si ele controlate de cineva", a mai spus Vacariu. La randul lor, reprezentantii societatilor de leasing sustin ca nimeni nu-i poate obliga sa furnizeze datele clientilor. "Nu mi s-au cerut aceste informatii si firma nu este obligata sa le furnizeze. Legal, nu au cum sa-mi ceara aceste date", a afirmat Adrian Marasescu, directorul de vanzari al unei firme de profil.
"Nu stiu daca s-au furnizat datele, dar eu nu stiu sa am vreo obligatie legala in acest sens. O sa ma interesez si eu, pentru ca nu stiu sa scrie undeva ca sunt obligat sa depun baza mea de date la ei", a spus, la randul sau, Dumitru Scarlatescu, reprezentantul altei societati din domeniu
Amenzi usturatoare
Amenzile pentru depunerea cu intarziere a declaratiilor fiscale sunt cuprinse intre 50 si 200 de lei - pentru persoanele fizice si intre 200 si 800 de lei - pentru persoanele juridice. Pentru nedepunerea declaratiilor, sanctiunile sunt cuprinse intre 200 si 500 de lei - pentru persoanele fizice si intre 800 si 2.000 de lei - pentru persoanele juridice.