De la 1 ianuarie 2008 vor avea loc o serie de schimbari in ce priveste impozitele si taxele, schimbari care vizeaza, in general, largirea bazei de impozitate si eliminarea unor facilitati de care beneficiau persoanele cu venituri mai mari. Astfel, modificarile aduse Codului fiscal care vor intra in vigoare in prima zi a anului viitor ii vor afecta in principal pe salariatii cu venituri de peste 2.000 de euro.
S-a eliminat prevederea potrivit careia se scutesc de la plata asigurarilor sociale angajatii cu venituri mai mari de cinci salarii medii brute. Practic, prin aceasta modificare salariatilor cu pricina li se vor retine mai multi bani pentru asigurarile sociale, de ordinul catorva sute de lei. Anul trecut, au fost inregistrate aproape 30.000 de persoane cu venituri de peste 2.000 de euro. Tot de la 1 ianuarie 2008, toti angajatii vor trebui sa plateasca contributiile de asigurari sociale pentru tot venitul salarial brut, nu pe cel de baza asa cum se intampla acum. Astfel se vor retine 9,5% din prime, stimulente, sporuri, ore suplimentare sau venituri obtinute de salariat din profitul net al companiei la care lucreaza. De anul viitor, romanii care lucreaza intr-o tara unde impozitul pe venit este mai mic decat in Romania si obtin venituri din activitati dependente, adica acei angajati care utilizeaza baza materiala a angajatorului, aportul lor fiind exclusiv forta de munca, vor trebui sa plateasca statului roman diferenta dintre 16% si cota din respectiva tara. Un exemplu concret ar fi compatriotii nostri care lucreaza in Bulgaria, unde din 2008 se va introduce cota unica de 10%.
Pensionarii cu pensii de pana la 1.000 de lei nu platesc impozit
Pasionatii de jocuri de noroc de tip cazinou sau masini electronice nu se vor mai bucura de castiguri integrale, in cazul in care dau lovitura, ci de sume cu 20% mai mici in cazul in care cuantumul nu depaseste 10.000 de lei si cu 25% mai scazute daca valoarea castigului este mai mare de 10.000 de lei. Pana in prezent aceste castiguri nu au fost fiscalizate. De la 1 ianuarie 2008 se va aplica TVA de 19% pe tranzactiile imobiliare dintre persoane juridice, domeniu in care anul acesta se aplica principiul taxarii inverse. Intreprinderile mici si mijlocii care sunt inregistrate ca microintreprinderi vor trebui sa plateasca de la inceputul anului viitor un impozit pe venit mai mare cu 0,5% fata de 2007. In Codul fiscal este stipulat ca in 2008 o astfel de societate va plati 2,5%, urmand ca impozitul pe venit platit in 2009 sa creasca la 3%.
Totodata exista si persoane, fie fizice, fie juridice, care vor beneficia de mai multe facilitati si scutiri de plata. Astfel, pensionarii care au o pensie de pana la 1.000 de lei nu vor mai plati niciun fel de impozit. Plafonul a fost urcat astfel cu 100 de lei.
Norocoase sunt si organizatiile nonprofit pentru ca vor fi scutite de impozit pentru sumele care apar ca urmare a neindeplinirii obligatiilor ce revin beneficiarilor de contracte de donatie sau de sponsorizare. De asemenea, organizatiile nonprofit, cele sindicale si patronale vor fi plati impozite pentru despagubirile de la societatile de asigurare, precum si pentru sumele primite din impozitul pe venit datorat de persoanele fizice.