Productia de biodiesel este o afacere care va umple buzunarele intreprinzatorilor. Vor primi pe langa subventiile de la UE si de la stat si bani multi de pe urma faptului ca biodieselul este mai ieftin decat orice alt combustibil. In plus, este si ecologic. Tot ceea ce ii trebuie unui intreprinzator este o cultura de rapita si o instalatie care sa produca uleiul. Iar pentru ca "afacerea sa fie sustenabila, suprafata culturii de rapita trebuie sa fie de trei ori mai mare decat capacitatea de productie a instalatiei", explica Augustin Ofiteru, directorul unei firme importatoare de instalatii biodiesel din UE. ßi asta din cauza ca rapita nu se poate cultiva an de an pe acelasi teren, adauga Ofiteru.
In ceea ce priveste instalatia biodiesel, costurile variaza in functie de capacitatea de productie. Astfel, pentru o instalatie care produce o tona pe zi, trebuie sa scoateti din buzunar 68.000 de euro, iar pentru una care sa produca 22 de tone/zi, platiti 553.000 de euro, estimeaza Ofiteru. Dupa ce v-ati ales instalatia, e bine sa stiti si ce costuri de productie si cu materiile prime veti avea. Spre exemplu, costurile de productie variaza intre 13 si 17 eurocenti pe litru de combustibil produs, spune Ofiteru. In final, adaugand costurile cu materiile prime ca metanol, catalizatori si uleiuri, se obtine un cost de 58-65 de eurocenti pe litru de biodiesel, apreciaza directorul firmei din domeniu.

Instalatii gigantice, profitabilitate mica

Ca afacerea sa fie rentabila, trebuie sa va asigurati intai materia prima si apoi sa va alegeti instalatia tehnologica corecta, sustine Ofiteru.
El ii sfatuieste pe viitorii afaceristi din domeniu sa achizitioneze instalatii certificate in Uniunea Europeana. In caz contrar, din 2007 nu vor avea cui sa vanda, avertizeaza Ofiteru. Iar la noi, niciunul dintre proiectele care se dezvolta acum nu are un astfel de certificat, denumit ATEX, precizeaza Ofiteru.
O alta problema in alegerea instalatiei mai tine si de capacitatea acesteia de productie. Ca exemplu, instalatiile gigantice, precum cea achizitionata din Statele Unite de Ulerom Vaslui, vor genera costuri mari de logistica, dimi-nuand astfel rata de profitabilitate, explica Ofiteru. Instalatiile mai mici, mobile, reduc pe de alta parte costurile. ßi asta pentru ca pot fi instalate chiar langa cultura de rapita si se elimina astfel cheltuielile de transport. In cazul instalatiilor gigantice, care sunt fixe, se transporta mii de tone de ulei - materie prima si de combustibil - produs final, sustine Augustin Ofiteru.