Desi clientul va primi aceeasi suma, va fi nevoit sa plateasca dobanzi diferite, astfel incat banii rambursati la banca vor fi mai multi. Asa se va intampla in cazul a doua imprumuturi, unul in lei si altul in franci elvetieni. Avantajele sunt de partea monedei elvetiene.

Imprumuturile pentru nevoi personale sunt practic cele mai contractate credite. Insa, in functie de moneda in care se vor imprumuta, clientii ajung sa ramburseze, pentru credite de aceeasi valoare, sume diferite.

Daca pana acum am prezentat, in editiile cotidianului nostru, analize care se bazau pe calcule comparative intre moneda nationala si cea europeana, astazi in prim-plan vor fi leul si francul elvetian. Un credit de nevoi personale contractat in franci elvetieni este mai avantajos decat unul in moneda nationala. Cel putin asa arata calculele facute.

Spre exemplu, daca se contracteaza un credit de 4.545 de franci elvetieni (n.r. - echivalentul a 10.000 de lei), rata lunara va fi cuprinsa, in functie de banca, intre 149,40 si 149,90 franci elvetieni, adica aproximativ 327 de lei. Diferenta este data de dobanda, care la Banca Romaneasca este fixa pentru primele 6 luni, astfel incat suma totala rambursata dupa trei ani de creditare va fi de 5.472 de franci elvetieni, adica de 12.038 de lei. In ceea ce priveste cel mai scump credit in franci elvetieni, cu rata de 149,90 franci, dobanda este variabila, iar suma rambursata ajunge la 5.718 franci, adica la 12.579 lei.

Suma rambursata, mai mare la creditul in lei

Ratale platite lunar catre banci vor creste daca creditul va fi contractat in lei. Astfel, cea mai mica rata la un imprumut de nevoi personale de 10.000 de lei este de 335,70 lei daca creditul este luat de la CEC Bank, unde dobanda este fixa in primul an, iar suma totala rabursata este de 12.666 de lei.

Suma rambursata ajunge pana la 15.116 lei, adica cu peste 2.500 de lei mai mare decat la cel mai scump credit in franci elvetieni daca se va lucra cu Raiffaisen Bank. Aici pentru 10.000 de lei imprumutati se vor plati lunar 411,60 lei, la o dobanda fixa.

Este adevarat ca, in cazul impurmutului in alta moneda decat cea in care se primeste salariul, apare riscul variatiilor cursului valutar. De asemenea clientii trebuie sa aiba in vedere, inca de la inceput, ce fel de dobanda va avea creditul, fixa sau variabila.