Ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, a intarziat mai mult de o ora la intalnirea pe care a avut-o sambata, 15 aprilie, cu autoritatile si agricultorii din judetul Gorj, la Teatrul "Elvira Godeanu" din Targu Jiu. Acesta si-a motivat intarzierea prin faptul ca a venit direct din judetul Calarasi, unde se inregistrau probleme foarte grave din cauza nivelului record atins de Dunare. Ministrul agriculturii le-a transmis celor prezenti in sala ca nu vrea sa fie o intalnire politica, ci ca isi doreste sa aiba o discutie deschisa, desi a venit insotit de liderul PNL Gorj, Dan Ilie Morega, iar la prezidiu, alaturi de el, au stat mai multi reprezentanti ai PNL Gorj, care nu prea aveau nimic in comun cu agricultura, cum a fost, de exemplu, Ion Craciunescu, vicepresedintele PNL Gorj. Sala a fost arhiplina, la intalnirea cu ministrul liberal luand parte si unii primari PSD. Pentru ca nu a mai gasit nici un loc liber, primarul comunei Catunele, Florinel Tuila, s-a asezat pe treptele din sala de spectacole.
S-a dormit pe rupte
Ministrul Gheorghe Flutur le-a vorbit celor prezenti in sala Teatrului "Elvira Godeanu" despre beneficiile Programului "Fermierul", finantat prin SAPARD si de Guvernul Romaniei, dar si de subventiile acordate in agricultura. Cu toate ca ministrul a incercat sa transmita informatii utile legate de programele derulate de guvern pentru sustinerea agriculturii, unii dintre participantii la aceasta sedinta dormeau pe rupte, fiind treziti doar de bliturile aparatelor de fotografiat.
Dupa 30 de minute de vorbit, ministrul Flutur a fost intrerupt de soneria telefonului mobil. "Scuzati-ma numai putin ca ma suna premierul", dupa care s-a retras in spatele cortinei. Dupa un minut, a revenit in sala. "Suntem in alerta cu tot ce se intampla pe Dunare si de asta m-am retras", a explicat ministrul.
Investitorii s-au plans de birocratia foarte mare
Partea a doua a intalnirii a constat intr-o discutie libera cu cei din sala. Primarul comunei Catunele, Florinel Tuila, s-a ridicat de pe treptele scarii si i-a spus ministrului ca din cele 3.000 de hectare de teren cate sunt revendicate la nivelul comunei, peste 1.300 nu pot fi retrocedate, pentru ca sunt afectate de lucrarile miniere: "Oamenii cer sa fie despagubiti cu o cota din veniturile realizate din exploatarea terenurilor care le-au apartinut". Ministrul Gheorghe Flutur i-a spus primarului din Catunele sa le dea teren oamenilor in alte locuri, iar daca nu exista un teren in rezerva comunei sa gaseasca in judetele invecinate si, in ultima instanta, daca cetatenii refuza, sa fie despagubiti din Fondul "Proprietatea".
Doi investitori care au accesat Programul "Fermierul" s-au plans de birocratia mare, de termenele lungi pentru obtinerea avizelor si de lipsa de colaborare cu bancile prin care se deruleaza acest program.
Primarul PSD a multumit Aliantei
Unul dintre primarii care au luat cuvantul in cadrul intalnirii cu ministrul Gheorghe Flutur a fost edilul comunei Bustuchin, Ion Ciocea, un infocat pesedist si un fost sustinator al lui Nicolae Mischie. Spre uimirea tuturor, acesta a multumit Aliantei: "Multumesc Aliantei si celor care conduc judetul, pentru ca au fost langa noi".