In aceste zile, in statiunea Mamaia se desfasoara in paralel sedintele Comisiilor Economica si Juridica din cadrul Asociatiei Romane a Apei, la care iau parte reprezentantii economici si juridici ai celor mai mari operatori si regii de apa din tara, dar si invitati din partea Autoritatii Nationale de Reglementare a Serviciilor Comunale si bineinteles, reprezentanti de seama ai Asociatiei Internationale a Apei. Cum era si normal, punctele de discutie de pe ordinea de zi se axeaza pe problemele economice si juridice cu care se confrunta marii operatori din tara, dar si pe noutatile legislative din domeniu, si nu in ultimul rand pe cresterea eficientei economice a operatorilor, proces ce duce implicit la cresterea serviciilor oferite abonatilor prin investitiile realizate. Pentru a afla mai multe despre insemnatatea si obiectivele acestor comisii, ne-am adresat presedintelui Asociatiei Romane a Apei - Vasile Ciomos.
Reporter: Ce reprezinta comisiile de specialitate din cadrul ARA si cum au aparut ele?
Vasile Ciomos: Comisiile speciale din cadrul Asociatiei Romane a Apei functioneaza pe modelul grupurilor de lucru din cadrul Asociatiei Internationale a Apei (IWA), ai carei reprezentanti au cerut asociatiilor internationale din domeniul apei sa functioneze dupa "chipul si asemanarea lor", in sensul ca aceste grupuri de lucru IWA pe diferite domenii au adus rezultate spectaculoase, in urma schimburilor de experienta intre participantii la ele. Din acest motiv, si la nivelul ARA exista comisii de specialitate, dintre care fac parte si comisiile Economica si Juridica.
Rep.: De ce sedintele a doua comisii de specialitate se desfasoara in acelasi timp?
Vasile Ciomos: In aceasta perioada, avand in vedere problemele cu care ne confruntam in domeniul apei, cele mai importante grupuri de lucru sunt comisiile economica si juridica. Avand in vedere interconectarea celor doua domenii - juridic si economic-, este normal ca aceste comisii sa se desfasoare impreuna, pentru a exista un schimb real de informatii si experienta, de ambele parti, pentru a putea gasi o solutie viabila la problemele cu care ne confruntam in aceasta perioada.
Rep.: Care sunt problemele cu care se confrunta operatorii din domeniu la ora actuala?
Vasile Ciomos: De fapt, nu sunt niste probleme in adevaratul sens al cuvantului, ci niste transformari de ordin juridic si economic, prin care se incearca alinierea operatorilor de apa la standarde europene. Spus altfel, incercam sa punem la punct bazele pe care vor functiona in viitor operatorii de servicii din domeniu. Unul din punctele de discutie comune, pilonul pentru un prim pas in aceasta aliniere la standarde internationale, este restructurarea operatorilor si punerea pe baze comerciale a relatiilor acestora cu autoritatile, prin intermediul contractului de concesiune. La ora actuala, operatorii din 20 de judete trebuie sa-si rezolve aceasta problema in acest an, iar ceilalti operatori in cursul anului viitor. Din pacate, in Romania nu exista cultura contractului de concesiune, in forma in care este el folosit de unele state ale Uniunii Europene, cum ar fi Franta, stat considerat leaganul teoriei acestui concept. Operatorii trebuie sa inteleaga ca reglementarea contractului de concesiune nu trebuie sa se faca in mod arbitrar de catre autoritati, ci operatorii sa participe activ sa-si apere interesele pentru realizarea unor contracte echitabile. Al doilea pilon in cadrul acestor schimbari este cel referitor la politica de tarifare a serviciilor de apa si canalizare. Scaderea drastica a consumurilor de apa, ca urmare a masurilor luate de operatori in acord cu cerintele dezvoltarii durabile, ar putea sa se intoarca impotriva lor, daca nu revizuim sistemele si politicile de tarifare. Comisia Economica joaca un rol important in identificarea tuturor argumentelor necesare acceptarii acestor schimbari de catre autoritati. In cadrul acestei sedinte am reusit o adevarata infuzie de experti internationali, care lucreaza la diferite proiecte finantate de Uniunea Europeana si Guvernul Statelor Unite, specialisti care vor prezenta criteriile si exigentele unui proces de reforma economica si ale mecanismelor de tarifare. Cea de-a treia directie spre care trebuie sa se indrepte toti operatorii este pregatirea unor proiecte eligibile de investitii, pentru absorbtia fondurilor de coeziune. In Romania exista expertiza tehnica necesara realizarii unor proiecte similare celor finantate pana acum de Uniunea Europeana, dar continuam sa avem probleme pe aspectele institutionale, comerciale si financiare. Acest lucru este vizibil si in derularea unor proiecte de investitii, din mai multe judete, proiecte a caror finantare era la un pas de fi pierduta. Si din acest motiv s-au adunat laolalta expertii financiari si juridici, pentru a dezbate situatiile aparute si pentru a gasi o solutie viabila si pentru a ne pregati suficient de bine ca sa nu ne mai confruntam cu astfel de situatii.
Rep.: De ce ati ales ca locatie de desfasurare pentru aceste evenimente Constanta?
Vasile Ciomos: Pentru ca la Constanta gasim de toate si, in plus, ospitalitate. Gasim performanta cladita intr-un timp foarte scurt, realizari deosebite in sectorul economico-financiar, si chiar si parghiile si instrumentele legale folosite in interesul operatorului, dar in acelasi timp gasim si intelegerea nevoii imediate a Regiei Autonome Judetene de Apa Constanta de a incheia contracte de concesiune si de a pregati un proiect viabil in vederea accesarii fondurilor de coeziune.