Pe 3 aprilie, Banca Romaneasca lansa unul dintre cele mai atractive credite pentru nevoi personale de pe piata bancara. Analistii financiari au sarit imediat in picioare si au ovationat indelung oferta bancii, intrecandu-se in laude. O reclama agresiva, un slogan simpatic ("un credit cu 10 pe linie", alaturat imaginii unui carnet scolar in care tronau, tantosi, cei trei de 10: anii de rambursare, dobanda anuala si miile de euro ce pot fi acordate) si succesul parea a fi desavarsit. Asta se putea intampla insa numai la o banca serioasa, nu si la o banca cat se poate de "Romanesca" in metehne. Peste noapte si din motive obscure cei de la, onor, Banca Romaneasca au schimbat aproape toti termenii acordarii creditului. Oamenii care au pierdut cateva zile pentru obtinerea diverselor acte solicitate de banca au aflat ca au fost luati de fraieri si nu mai pot lua creditul dorit.
Povestea unei persoane fraierite de Banca Romaneasca este revoltator de simpla: se duce la banca, afla care sunt conditiile acordarii creditului, i se spune ca se incadreaza in standardele stipulate, dupa care incepe alergatura pentru procurarea tuturor hartoagelor necesare. Se intoarce dupa cateva zile, cu teancul de adeverinte, facturi si cereri, parafate si stampilate, mai sta si la coada vreo jumatate de ora, planuindu-si banii pe care i s-a spus ca-i va primi si ajunge la ghiseu. Aici este anuntat sec ca nu mai poate lua creditul promis pentru ca s-au schimbat conditiile, i se ureaza la revedere si drum bun. Omul se uita siderat in calendar, vede ca nu e 1 aprilie si totusi e prostit pe fata, fara ca nimeni sa-i ofere vreo explicatie. Acest lucru s-a intamplat luni, 8 mai, in conditiile in care sambata dimineata angajatii bancii ii spuneau solicitantului de credit ca toate hartiile sunt in regula, dar nu pot acord pe loc imprumutul, pentru ca e week-end (desi banca era deschisa!) si sa revina luni. In scurtul interval scurs de sambata pana luni, capetele luminate ale Bancii Romanesti s-au sfatuit probabil cum sa scape de povara a cat mai multi clienti si au impus o serie de conditii efectiv aberante, nemaiintalnite la bancile din Romania.
Banca Romanesca isi bate joc de oameni, schimband conditiile peste noapte

Prima se refera la baremul de varsta pe care trebuie sa-l aiba clientul, pe care Banca Romaneasca l-a ridicat de la 20 la 24 de ani. Cu alte cuvinte, poti avea 23 de ani si 11 luni, o vechime in munca de 5 ani si un salariu lunar de 10.000 euro, dar asta nu-i va impresiona pe bancherii de la Banca Romaneasca, care iti vor tranti scarbiti usa in nas, pentru ca nu ti-ai adaugat in buchetul vietii cel de-al 24-lea trandafir. A doua conditie, schimbata la fel de aberant, se refera la vechimea in munca, care a crescut ca in povesti, de la trei luni la un an de zile, de sambata pana luni, c-asa beu, probabil, oamenii buni de la Banca Romaneasca. In fine, ultimul scut folosit impotriva clientilor este cel al venitului minim necesar, ajustat, pe blat, de la 100 la 150 euro. Precizam ca in ciuda tentativelor noastre disperate de a gasi o alta banca din Romania care sa puna conditii atat de discriminatorii, am fost nevoiti sa ne recunoastem invinsi: Banca Romaneasca nu are rival. Ce-i drept, s-ar putea sa inceapa sa nu mai aiba nici clienti, dar asta e doar problema lor si a concurentei, care va trebui sa faca fata afluxului de clienti ce vor migra unde vad cu ochii de la Banca Romanesca. Si, daca cineva putea crede ca nu mai exista nimic scandalos in aceasta poveste, se inseala amarnic: prima pagina a site-ului bancii prezinta in continuare vechile conditii de acordare a creditului, prostind in continuare oamenii. Doar o lectura mai atenta a ofertei, aflata la sectiunea "Credite" arata noile reglementari. Gestul Bancii Romanesti poate fi considerat daca nu sinucigas, in conditiile unei concurente nemiloase, atunci cel putin neserios. Iar toata lumea stie ca intr-o economie de piata, seriozitatea este cel mai important capital. Din acest punct de vedere, Banca Romaneasca a dat faliment.