De la 1 ianuarie 2007, Romania nu mai poate face comert cu orice tara extracomunitara fara sa tina cont de reglementarile privind politica de export-import a Uniunii Europene. Cu alte cuvinte, odata cu integrarea, tara noastra aplica tariful vamal comun european. Aceasta inseamna ca 8% din marfurile de import beneficiaza de taxe vamale mai reduse si 5% au taxe vamale mai mari decat pana acum.
Chiar daca unii analisti sustin ca tara noastra si-a pierdut independenta decizionala, putem incheia insa acorduri de cooperare in plan comercial cu tari terte, care nu au astfel de acorduri cu UE. Pe de alta parte, costurile generate de taxele vamale fie pentru import, fie pentru export fac ca tranzactiile sa nu mai fie rentabile.
Ministrul delegat pentru comert, Iuliu Winkler, ne-a declarat ca in ceea ce priveste acordurile comerciale, de la data aderarii suntem obligati sa aplicam politica comerciala a Uniunii Europene, prin preluarea cadrului juridic european. Acesta consta in primul rand in aplicarea tarifului vamal comun, a schemei de preferinte generalizate (SGP) a UE cu tarile terte si a angajamentelor comerciale ale UE fata de Organizatia Mondiala a Comertului.
Potrivit ministrului, dupa 1 ianuarie 2007, aproximativ 8% din marfurile de import vor beneficia de taxe vamale mai reduse si circa 5% din produsele de import vor avea taxe vamale superioare celor din tariful vamal actual al Romaniei (n.r. - cel european).
Totodata, de la data aderarii Romania a pierdut statutul de tara in curs de dezvoltare, transforman-du-se in acelasi timp din tara beneficiara a sistemului generalizat de preferinte in tara donatoare de preferinte pentru tarile in curs de dezvoltare.
Iuliu Winkler ne-a precizat ca relatiile comerciale cu statele UE vor fi considerate schimburi intracomunitare in timp ce schimburile comerciale cu tari din afara zonei UE vor fi considerate export, respectiv import. Daca cele din prima categorie circula liber pe piata comunitara, schimburilor comerciale din categoria a doua le sunt aplicate taxe vamale.
Ministrul delegat pentru comert afirma ca "nu ne putem astepta la un impact negativ asupra relatiilor comerciale cu tarile din afara zonei UE, deoarece ponderea importului de produse din aceste tari, la care taxele vamale la importul in UE sunt mai mari decat cele din tariful vamal actual al Romaniei, nu este insemnata, iar efectele sunt diferite de la o tara la alta.

Acorduri de cooperare cu Vietnam si Egipt

Acordurile bilaterale ale Romaniei anterioare aderarii au trebuit armonizate cu dreptul comunitar in domeniul comertului, co-operarii economice si al investitiilor. Astfel de acorduri au fost finalzate cu state precum Moldova, Turcia, Coreea, Mexic, China, Vietnam, Tunisia, Israel, Egipt, Rusia. Cu alti parteneri ca India, Georgia, Singapore sau Argentina au fost initiate negocieri.
Iuliu Winkler spune ca dimensiunea schimba-rilor va depinde in mare masura de deciziile agentilor economici, bazate pe calcule economice, de a importa produse din UE sau din afara zonei UE, in functie de nivelul taxelor vamale.