La 1 ianuarie 2006, exista mari sanse ca de pe piata sa dispara cel putin cinci societati de asigurare. Este vorba despre societatile ABC Asigurari, Nationala, Euroasig, Petroas si Medas, societati care au infiintat recent Asociatia Asiguratorilor Mici si Mijlocii din Romania (ARMMA). Asociatia respectiva a depus o notificare la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) prin care cere ca majorarea capitalului social la doua milioane de euro, prevazuta pentru 31 decembrie 2005, sa fie amanata, ne-a spus Laurentiu Plosceanu, presedintele ARMMA.
Plosceanu a afirmat ca, in conditiile in care CSA nu va fi de acord cu aceasta amanare, „strategiile de viitor ne vor fi afectate direct, pentru ca nu vom mai putea exista pe piata“. In replica, Nicolae Crisan, presedintele CSA, ne-a declarat ca „acele companii de asigurare care nu au acum banii necesari majorarii de capital social nu vor avea nici peste sase luni, nici mai tarziu.“ Crisan a adaugat ca „societatile captive, de nisa“ vor disparea de pe piata pentru ca nu au fost capabile ca pana in prezent sa-si gaseasca investitori.
Seful CSA a mai explicat ca Romania si-a luat angajamente vizavi de aceste majorari de capital in fata Uniunii Europene si ca aceste angajamente trebuie respectate intocmai.
Potrivit lui Crisan, exista mai multe tatonari de achizitii pe piata asigurarilor, dar acestea privesc in special societatile aflate pe primele zece locuri. Oficialul autoritatii de reglementare si supraveghere de pe piata asigurarilor a reamintit ca la data integrarii in Uniunea Europeana Romania va avea in jur de 20-25 de asiguratori, fata de 43, cat exista in prezent.
La randul sau, presedintele ARMMA a precizat ca „investitori exista, dar ei impun conditii inacceptabile stiind ca suntem intr-o situatie dificila“. Plosceanu a afirmat ca ARMMA are nevoie de timp „pentru a gasi solutii rezonabile ca sa-si majoreze capitalul social“.