Peste doua saptamini conducerea Arcelor Mittal va da unda verde plecarilor din Combinat in cadrul operatiunii de autodisponibilizare incepute la 15 iunie.

Administratia Combinatului va finaliza la sfirsitul acestei luni analizarea cererilor de autodisponibilizare care au fost depuse incepind cu 15 iunie, data la care a inceput aplicarea primei scheme de plecari voluntare din cursul acestui an. Potrivit prim-vicepresedintelui FSS Metarom Galati, Adrian Adascalitei, pina la ora actuala au fost inregistrate aproximativ 300 de solicitari din partea siderurgistilor care au dorit sa renunte la locurile lor de munca. Prim-vicepresedintele FSS Metarom Galati a mai precizat ca angajatii Combinatului ale caror cereri vor fi aprobate vor parasi efectiv societatea incepind cu data de 1 august, cind vor inceta contractele individuale de munca.

Angajatii care au probleme mari de sanatate sau cei aflati in pragul pensionarii au cele mai mari sanse de a li se aproba cererile de autodisponibilizare, nu acelasi lucru fiind valabil in cazul salariatilor care lucreaza pe fluxul primar sau care au meserii in cazul carora exista deficit de personal. De exemplu, in cazul Uzinei Aglomerare Furnale, dintre cele 55 de solicitari depuse de siderurgistii care doresc sa renunte la locurile de munca, vor fi aprobate doar citeva. Tinind cont ca intr-o luna doar 300 de siderurgisti au depus cereri, iar operatiunea de autodisponibilizare se va incheia la data de 30 noiembrie, este greu de stabilit citi salariati vor ramine in Combinat incepind cu 1 decembrie.

Reamintim ca aceasta este prima operatiune de autodisponibilizare din acest an, care se va derula pe parcursul a citorva luni de zile, obiectivul reprezentindu-l plecarea a 1.000 de siderurgisti. Recompensele financiare acordate de societate sint calculate in functie de vechimea acestora in Combinat, precum si de costurile salariale ale companiei in luna anterioara plecarii.