Consiliul Concurentei a decis, ieri, sa amendeze firma Kronospan cu 34 de miliarde de lei (1,2 milioane de dolari), dupa ce a constatat ca societatea a abuzat de pozitia sa dominanta pe piata producerii de placi din aschii lemnoase (PAL), a declarat Mihai Berinde, presedintele institutiei. Potrivit lui Berinde, amenda acordata firmei Kronospan este cea mai mare acordata vreodata unui singur agent economic. “Totodata, Kronospan va fi monitorizata timp de 24 de luni, ca si evolutia costurilor si dezvoltarii activitatilor, pe baza contractuala, in raport cu producatorii de mobila“, a mai spus Berinde.
Imediat dupa achizitia fabricilor Sebes si Sepal de catre grupul austriac Kronospan, Consiliul Concurentei a primit informatii de pe piata potrivit carora preturile la PAL au crescut in medie cu 40%, periclitand pozitia pe piata a producatorilor de mobila.
Institutia a inceput o investigatie privind posibila incalcare a legii de catre Kronospan prin impunerea pretului de vanzare.
Reprezentantii companiei au motivat majorarea prin necesitatea alinierii la preturile practicate pe piata europeana. Consiliul a solicitat Kronospan Sepal Sebes ca, pe perioada desfasurarii investigatiei, sa ia in considerare posibilitatea revenirii asupra cresterii de pret. Prin urmare, conducerea societatii a decis sa diminueze preturile practicate cu 11% la PAL simplu si cu 6% la PAL melaminat, calculate pe baza pretului materiei prime din luna septembrie.