Angajatii Companiei de Cai Ferate au acceptat oferta administratiei de crestere a salariilor cu 13,5%, dar conducerea Uniunii Sindicatelor Feroviare "Miscare Comercial" Galati crede ca problemele legate de infrastructura invechita ii vor aduce in aceeasi situatie anul viitor.

Pusi in fata situatiei de a se face de ras in preajma summit-ului NATO, oficialii Ministerului Transporturilor au acceptat sa le majoreze salariile ceferistilor cu o zi inainte ca 5.000 de sindicalisti sa protesteze in centrul Capitalei. Oferta de majorare a salariilor de 13,5% a fost acceptata de Uniunea Sindicatelor Feroviare "Miscare Comercial", aceasta fiind de fapt un compromis intre solicitarea initiala a sindicalistilor, de 18%, si oferta administratiei, de 8%.

Salariile lucratorilor de la calea ferata vor creste la 500 de lei incepand de la 1 martie si la 540 de lei incepand cu 1 iulie, majorarea salariala fiind valabila pana la sfarsitul anului in curs. Ca de obicei, problema nu a fost rezolvata decat partial, infrastructura feroviara ramanand, probabil, subiect de analiza pentru viitoarea conducere a Ministerului Transporturilor.

Salarii in functie de productivitate

Presedintele Uniunii Sindicatelor Feroviare "Miscare Comercial" Galati, Viorel Istrate, considera ca, in actuala situatie, nu se putea cere mai mult de la administratie. "Am acceptat oferta conducerii Ministerului Transporturilor, dar situatia legata de infrastructura feroviara nu s-a rezolvat. In continuare se va circula cu aceeasi viteza si, in aceste conditii, ne vom gasi anul viitor in aceeasi situatie. Noi vom face niste propuneri, or fi bune, or fi rele, legate de reabilitarea infrastructurii. Sunt convins ca e loc de imbunatatiri, dar trebuie sa existe un punct de plecare. Ministrul Transporturilor vorbeste de salarii in functie de productivitate. Suntem de acord, dar trebuie sa ne intelegem despre ce productivitate e vorba, in conditiile in care infrastructura necesita reparatii constante, pentru care pana acum nu s-au gasit bani", afirma Viorel Istrate.