Aproximativ 50% dintre romani nu reusesc sa economiseasca niciodata, in timp ce 28% economisesc greu, cu multe restrangeri de la alte cheltuieli si doar 2% fac economii fara a restrange cheltuielile, arata un studiu prezentat de Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar.
69% dintre cei intrebati au raspuns ca nu vor reusi sa economiseasca in urmatoarele 12 luni, in timp ce doar 7% sunt siguri ca vor putea economisi, iar 19% nu sunt siguri.
Pe de alta parte, intrebati daca vor reusi sa ia un credit in urmatorul an, 83% au raspuns ca nu, 2% - ca da, iar 8% nu au putut spune sigur.
Cele mai puternice motive pentru a economisi, indicate de cei chestionati, sunt "pentru zile negre", "pentru siguranta si situatii neprevazute" sau "pentru viitorul copiilor". La polul opus, romanii sunt mult mai putin motivati sa economiseasca in caz de somaj, pentru a investi intr-o afacere proprie sau pentru pensie.
De asemenea, sondajul arata ca suma medie economisita lunar este de 328 de lei, reprezentand circa 16% din venitul lunar obisnuit al gospodariei. Dintre respondenti, doar 3% au declarat ca reusesc sa puna de-o parte mai mult de 1.000 de lei lunar, in timp ce 5% au spus ca economisesc in medie 500-1.000 de lei pe luna, 10% intre - 300 si 500 de lei, iar 29% au spus ca economisesc sub 300 de lei.
Cei chestionati au spus ca au cea mai mica incredere pentru a-si plasa economiile in fondurile de investitii si in bursa.
Intrebati cata incredere au in banci cand iau decizia de a economisi, 28% au raspuns deloc, 15% - foarte putina, 26% - putina, 18% - multa si 5% - foarte multa.
In privinta bursei, 41% au spus ca nu au deloc incredere pentru a-si plasa economiile, 15% - foarte putina, 16% - putina, 3% - multa si 1% - foarte multa.
Referitor la economisirea prin fondurile de investitii, 43% dintre cei chestionati au spus ca nu sunt deloc increzatori, 15% - foarte putin, alti 15% - putin, 4% au multa incredere si 1% - foarte multa incredere.
Studiul a fost realizat de Metro Media Transilvania pentru Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar in octombrie 2009, pe un segment de populatie adulta, neinstitutionalizata, a Romaniei. Esantionul a fost de 1.199 de subiecti. Eroarea maxima tolerata teoretica este de +/- 2,9%, la un nivel de probabilitate de 95%.