Anton Costin, presedintele Asociatiei Romane a Francizei (ARF), sustine ca jumatate din afacerile romanesti in sistem de francizare nu respecta reglementarile in vigoare si ca, desi exista o lege a francizei, nu are cine sa controleze modul in care se aplica. De aceea, Asociatia a initiat "The Money Channel" un proiect, denumit "Blue Standard", de protejare a francizelor care respecta prevederile legale interne si internationale. Reprezentantii asociatiei sustin ca vor face publice in februarie anul viitor numele afacerilor care se prezinta drept francize, dar care nu indeplinesc criteriile legale minimale si inseala increderea cumparatorilor.
Intre 300 si 350 de retele de francize activeaza in prezent in Romania, aproximativ 110 din ele fiind afaceri romanesti. Jumatate din cele romanesti nu respecta insa conditiile de francizare.
Cei care pierd sunt romanii dornici sa inceapa o afacere prin cumpararea francizei.
ARF a atentionat deja 4 francize sa respecte legea. Tot pentru protejarea celor dornici sa inceapa o afacere prin cumpararea unei francize romanesti, ARF realizeaza un registru cu date verificate referitoare la retelele de francizare existente. Datele vor fi disponibile pentru oricine vrea sa cumpere o franciza.