Campania de regenerare a padurilor de anul acesta, campanie aprobata de catre Consiliul de Administratie al Regiei Nationale a Padurilor - ROMSILVA, a prevazut efectuarea de lucrari de regenerare a padurilor pe o suprafata de 21.500 hectare, dintre care, prin regenerari naturale pe o suprafata de 7.800 hectare, respectiv 36,6% din total, iar prin impaduriri pe o suprafata de 13.700 hectare, adica 63,7% din suprafata destinata regenerarii. Pentru a scoate in evidenta realizarile acestei campanii, Directia Silvica Constanta a realizat o actiune care a implicat reprezentanti ai mass-media centrale si locale, care au putut vizita perimetrele de regenerare de le Adamclisi si Deleni, precum si zone impadurite care, in urma cu 7-8 ani erau terenuri de stepa.
In ceea ce priveste campania de impaduriri, aceasta a cuprins doua etape, etapa de primavara si cea de toamna care este in plina desfasurare. In campania de impaduriri din primavara acestui an au fost programate lucrari de regenerare a padurilor pe o suprafata de 11.085 hectare, reprezentand 51,5% din programul anual. In cursul campaniei de primavara, a fost regenerata o suprafata de 12.475 de hectare, reprezentand un procent de realizare de 112,5% fasa de programul campaniei de primavara si 58% din programul anual. Cu toate ca aceasta campanie s-a desfasurat in conditii meteorologice nefavorabile, programul de regenerare a depasit cu 1.390 hectare suprafata propusa. Suprafata impadurita putea fi si mai mare daca directiile silvice din sudul tarii si-ar fi putu desfasura lucrarile in conditii normale. Din nefericire, apele Dunarii, care au atins cote deosebit de mari, au inundat o parte semnificativa a terenurilor ce trebuiau parcurse cu lucrari de regenerare in directiile silvice Giurgiu, Calarasi, Braila, Constanta si Tulcea. In ceea ce priveste campania de toamna, care abia a inceput, este propusa spre regenerare o suprafata de 8.900 hectare, cea mai mare parte, adica peste 7.000 hectare, prin lucrari de impadurire, dintre care peste 4.300 hectare in terenuri degradate preluate in fondul forestier de stat, administrat de Regia Nationala a Padurilor - ROMSILVA. Pentru lucrarile din aceasta toamna, sunt asigurati puietii forestieri necesari santierelor de impaduriri, iar finantarea lucrarilor se asigura din fondul de conservare si regenerare a padurilor pentru 2.945 de hectare, din fonduri bugetare pentru 3.422 de hectare si din fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinatie silvica pentru 645 de hectare.
Directia Silvica a scos reprezentantii mass-media la impadurire

Campania de impaduriri din aceasta toamna a inceput la sfarsitul lunii octombrie, odata ce a cazut primele brume consistente. Pana ieri, 22 noiembrie, au fost executate lucrari de regenerare a padurilor pe o suprafata de 2.515 hectare, din care prin impaduriri 710 hectare. In timpul campaniei de toamna, cele mai mari suprafete vor fi regenerate in directiile silvice din Constanta, 2.024 hectare, Tulcea, 1.515 hectare si Calarasi, 844 hectare. Din totalul de 2.024 de hectare din judetul Constanta, 1.859 se constituie din trenuri degradate. "Problema judetului Constanta este ca are cel mai mic fond forestier din tara, respectiv 5% din suprafata judetului, spre deosebire de celelalte judete la care fondul forestier ocupa o suprafata de pana la 25%", a spus Anton Frencz, director al directiei Silvice Constanta. Pe suprafata judetului nostru, cele mai importate perimetre pe care se realizeaza impaduriri in aceasta toamna sunt cele de la Adamclisi si de la Deleni. Perimetrul de ameliorare de la Adamclisi are o suprafata totala de 587,9 hectare, din care 553,9 reprezinta suprafata de impadurit. Perioada lucrarilor de regenerare va dura din anul 2006 si pana in 2013. Pe acest perimetru lucreaza un numar de 350 de muncitori, care sunt platiti cu suma de 500.000 lei pe zi, plata efectuandu-se o data pe saptamana. In ceea ce priveste perimetrul de ameliorare de la Deleni, acesta are o suprafata totala de 346,2 hectare, din care 318,7 sunt destinate impaduririi. Inca din campania de primavara a fost impadurita o suprafata de 68,8 hectare. La impaduririle de la Deleni participa un numar de 90 de muncitori. "Speram ca in cativa ani sa realizam dublarea fondului forestier din judetul Constanta, pentru ca acesta sa ajunga la un procent de 10%", a spus Anton Frencz, directorul Directiei Silvice Constanta.