Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Autoritatea Nationala a Vamilor isi dau mana pentru a pastra siguranta produselor. Acestea reprezinta o tema intens dezbatuta, in ultima perioada, de membrii Parlamentului European. Motivatia acestor discutii, pe langa importanta majora a asigurarii securitatii consumatorilor, este data de tot mai desele incalcari ale prevederilor privind punerea pe piata a unor produse sigure de catre operatorii economici.
In consecinta, Parlamentul European a adoptat o rezolutie privind securitatea produselor, acordand atentie sporita jucariilor. Rezolutia prevede, in primul rand, impunerea unor sanctiuni efective pentru neconformitate. De asemenea, Camera Parlamentului European solicita Comisiei Europene si Statelor Membre sa se asigure ca Marca CE reprezinta o garantie a conformitatii cu cerintele de securitate si sa clarifice procedura privind interzicerea importului in cazul in care nu sunt indeplinite aceste cerinte. Marcajul CE a fost subiectul unor precizari suplimentare, datorita faptului ca este aplicat atat pe produse provenind din spatiul Uniunii Europene, cat si din afara acestuia. Consumatorii il interpreteaza adesea ca fiind o marca a Uniunii Europene, ceea ce duce la crearea unor confuzii. Se impune, asadar, sporirea calitatii de securitate a acestui marcaj, care, pana acum, nu a fost pusa in discutie, datorita caracterului sau de auto-reglementare.
Etichete suplimentare de securitate
Complementar Marcii CE, s-a cerut urgentarea crearii unei Etichete de Securitate a produselor, astfel incat consumatorii sa poata face o alegere informata. Din dorinta explicita ca piata romaneasca sa ofere produse sigure si anticipand directiile trasate de Uniunea Europeana, ANPC a demarat un amplu proiect care vizeaza monitorizarea patrunderii in tara a produselor de import atat din China, cat si din alte state din afara Uniunii. Asadar, in Romania, produsele care vor patrunde pe piata vor fi monitorizate prin actiuni comune ale Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor si ale Autoritatii Nationale a Vamilor. Protocolul ce urmeaza sa fie incheiat intre cele doua autoritati presupune colaborarea in scopul prevenirii importului si/sau introducerii pe piata a unor produse care ar putea sa prejudicieze viata, sanatatea si securitatea consumatorilor ori interesele economice ale acestora. In acest sens isi vor oferi reciproc consultanta de specialitate, sprijin logistic si material.
O atentie deosebita se va acorda punctelor vamale situate pe granitele de nord si est, precum si punctelor vamale specializate pentru importul/tranzitul unor produse specifice. Membrii Parlamentului European au solicitat Statelor Membre sa asigure o aplicare stricta a legislatiei, in particular aplicarea legislatiei privind securitatea jucariilor, si sa depuna eforturi pentru imbunatatirea activitatii de supraveghere a pietei, actiuni pe care ANPC le-a pus deja in aplicare, cunoscute fiind cazurile produselor chinezesti periculoase care au fost retrase de pe piata.