De la anul se scumpeste tuica produsa de tarani. ßi asta pentru ca cei care doresc sa produca tuica, chiar si pentru consum propriu, au nevoie de autorizatie, iar pentru cantitatea produsa trebuie sa plateasca suma echivalenta pentru jumatate din valoarea accizei pentru alcool, adica 8,75 lei/litru.
Presedintele Consiliului pe Produs "Alcool si distilate, bauturi spirtoase, tuica, rachiu si vinars", Mihai Sampetru, a declarat pentru NewsIn ca cei care produc tuica pentru autoconsum au nevoie de autorizatie si pot produce maximum 50 litri de tuica, cu o concentatie alcoolica de 40%.
Daca tuica produsa se incadreaza in aceasta limita, taranul va plati catre stat jumatate din valoarea accizei pentru alcool. In cazul in care productia depaseste 50 de litri, impozitarea se va face conform nivelului de accizare.
Cei care doresc sa produca tuica pentru comercializare trebuie sa se autorizeze ca si antrepozit fiscal incepand de luni, 1 ianuarie. In acest caz, producatorul trebuie sa dovedeasca urmatoarele: ca dispune de o incinta speciala dedicata spatiului de productie, precum si de aparate de masura si control.
Conform normelor europene, productia de tuica se va putea realiza doar in cazane si instalatii de distilare autorizate si avizate din punct de vedere sanitar, care pot produce in conditii tehnice corecte si de siguranta consumatorilor. (Mugur Cosmin)