Gandul.info : Laureat al Premiului Nobel pentru Economie: Intreaga economie mondiala SE VA PRABUSI daca doar trei tari EXPORTA, iar restul IMPORTA

Economistul si profesorul american Joe Stiglitz, laureat al Premiului Nobel pentru economie in 2001, sustine ca intreaga economie se va prabusi, daca se pastreaza sistemul actual, scrie Business Insider.
Concret, Stiglitz a precizat ca, in contextul actual, exista cateva tari, printre care China, Germania si Japonia, care realizeaza aproape toate exporturile de pe planeta. Asta in timp ce restul lumii, inclusiv SUA, risca sa se scufunde din cauza deficitelor comerciale masive.
Economistul spune ca tarile din a doua categorie au inceput sa realizeze ca nu pot sustine aceste deficite si incearca si ele sa exporte mai mult decat importa. Dar, din moment ce este imposibil ca toate tarile sa exporte mai mult decat importa, economia mondiala devine un joc de "friptea", in care fiecare tara incearca sa "impinga" deficitul catre altele.
Din punctul de vedere al lui Stiglitz, aceasta criza se poate rezolva printr-o coordonare mai buna a politicilor monetare, scrie Business Insider.