In urma jafurilor produse in primele luni ale anului, ministrul Nica a decis intensificarea controalelor la banci, la case de schimb valutar, precum si la puncte de lucru ale acestora, fiind verificat modul de asigurare a pazei.
In 15 mai, Politia Romana anunta ca aproape 80% din casele de schimb valutar din tara si punctele de lucru ale acestora efectueaza transportul de valori fara a avea planul de paza avizat de politie, iar multe din ele nu au ghiseele prevazute cu geam antiglont si sertar de transfer valori, pentru asigurarea protectiei operatorilor.
In urma controalelor facute la 2.035 de case de amanet si 2.135 de case de schimb valutar, precum si la puncte de lucru ale acestora, au fost identificate 684 de puncte de schimb valutar care nu au ghiseele prevazute cu geam antiglont si sertar de transfer valori, pentru asigurarea protectiei operatorilor de valori la actiunea armelor de foc, asa cum impun actele normative.
Politia Romana arata ca 668 de case de schimb valutar si amanet (16%) au sisteme impotriva efractiei care au fost instalate fara avizul politiei, 80 de unitati au sistemele de alarmare defecte, iar 303 de case de schimb valutar si amanet au sisteme care nu au in componenta echipamente de supraveghere video ( 7%). Pentru neregulile constatate au fost aplicate conducatorilor acestor unitati 995 de sanctiuni contraventionale conducatorilor, valoarea amenzilor fiind de 692.300 de lei.
Politistii au constatat ca 77,6% din locatii nu au paza umana, fiind preferata monitorizarea prin dispecerate in 50,8% dintre acestea, cu toate ca varianta aleasa nu prezinta eficienta, din cauza distantelor mari de parcurs in cadrul interventiei.
In 28 august, Ministrul Administratiei si Internelor, Dan Nica, anunta ca jafurile de la magazinul de bijuterii si de la casele de schimb valutar din Constanta au fost coordonate de o retea, iar organizatorul acestora a fost retinut.