58% dintre cladirile cu etaj din Romania trebuie izolate termic. Mai pe intelesul tuturor, izolarea termica inseamna o captusire a peretilor, schimbarea ferestrelor si lucrari noi la instalatii. Toate acestea nu sunt insa pe gratis. Astfel, pentru mai multa caldura in locuinte si pentru un consum redus de energie, locatarii vor plati intre 1.000 si 1.500 de euro pe familie.
Suma de pana la 1.500 de euro nu este insa batuta in cuie, ci doar o estimare a reprezentantilor din Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT). Laslo Borbely, ministrul delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului, a declarat ieri ca tot acest program de reabilitare termica a cladirilor vine in sprijinul locatarilor care, desi vor investi poate chiar mai mult de 1.500, ei isi vor amortiza investitia in maximum opt ani. Oficialul MTCT a mentionat ca proprietarul nu iese in pierdere in cazul in care suma ar ajunge la 3.000 de euro pe familie intr-un bloc mai mare de sase etaje. Astfel, proprietarul poate sa aiba un castig dublu sau chiar triplu fata de suma investita, daca decide sa-si vanda apartamentul dupa reabilitare. Mai mult chiar, este posibil ca acesti bani sa poata fi achitati si in rate.
Borbely a subliniat ca, o data cu aceasta reabilitare, proprietarul va consuma cu 15-20% mai putina energie si, in acelasi timp, va fi protejat de frig.
In acest sens, la jumatatea lui februarie MTCT va lansa o campanie tocmai pentru a lamuri foarte clar asociatiile de proprietari ce inseamna acest program, prioritar de altfel pentru minister. Sumele care vor fi folosite pentru proiectul de reabilitare termica sunt acoperite o treime din buget, o treime de consiliile locale si o treime de catre locatari.
Dar ce trebuie sa faca o Asociatie de locatari daca se decide sa reabiliteze blocul? In primul rand, va face o adresa catre primarie care, la randul ei, se va adresa ministerului, dupa care cladirea va fi expertizata si apoi se va face proiectarea.
Ministrul a subliniat ca legislatia de pana acum nu a fost foarte avantajoasa pentru proprietari. De aceea, s-a decis schimbarea acestei legislatii in favoarea proprietarului.
Borbely a mai spus ieri ca in acest an vor fi alocati 900.000 de euro pentru consultanta si tehnica, bani rezultati dupa semnarea unui acord cu Germania, si 3,5 milioane de euro dintr-un grant acordat de Guvenul Elvetiei, pentru reabilitarea unor institutii publice.

ßi cladirile cu risc seismic se consolideaza, dar in timp

Un alt program foarte important pentru MTCT se refera la consolidarea cladirilor cu risc seismic ridicat. Trebuie spus ca in prezent 3.500 de cladiri care prezinta risc seismic au fost deja expertizate.
Pentru consolidarea cladirilor, locatarii care au salariul mediu pe economie nu vor plati nici un ban din valoarea lucrarii, in timp ce ceilalti vor plati o rata lunara pe 25 de ani, fara nici o dobanda.
Ciudat este faptul ca oficialii de la MTCT si-au propus ca termene de consolidare a cladirilor cu bulina rosie vreo 5-6 ani. Borbely a explicat ca expertiza cladirii se va face pe o perioada de doi ani, dupa care se va face proiectarea si abia apoi incepe lucrarea propriu-zisa. Tot acest proces dureaza cam cinci-sase ani, perioada in care nimeni nu poate sa stie daca va fi sau nu un cutremur mare.
Potrivit unei ordonante recent aprobate, cei care se opun expertizarii vor plati o amenda de 1.000 - 2.000 de lei (10 - 20 de milioane de lei vechi).