Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a decis prelungirea termenului de valabilitate a ofertei depuse de Alenia Aeronautica pentru Avioane Craiova pana la 1 iunie. Decizia a fost luata la insistentele italienilor, care vor sa preia societatea craioveana fara datorii, desi acest lucru nu poate fi facut, dupa cum au declarat surse din cadrul AVAS, decat printr-o lege speciala, care ar trebui avizata ulterior ca ajutor de stat. Solicitarea Alenia este abordata diferit fata de cea identica, facuta de compania ceha Aero Vodochody in urma cu mai bine de o jumatate de an. Atunci, AVAS sustinea ca Aero Vodochody a dorit inserarea unor clauze contractuale care au excedat cadrul legal existent si oferta AVAS, clauze care nu au putut fi luate in considerare de Autoritate.
Diferenta sta, dupa cum sustin sursele amintite, "in context": in toamna anului trecut, criza financiara se resimtea mai putin sau chiar deloc, pe cand acum este la apogeu... Pe de alta parte, Alenia deruleaza un contract cu MApN pentru sapte avioane Spartan, a caror livrare intarzie insa sa fie facuta pentru ca Alenia n-a obtinut inca licenta de export de la autoritatile italiene.
Potrivit datelor furnizate in raportul anual, datoriile Avioane Craiova totalizau 36,5 milioane de lei la sfarsitul lui 2008, din care 24,09 milioane de lei erau obligatii catre bugetul de stat. Firma mai avea datorii comerciale de 3,88 milioane de lei, la bugetul local - 2,9 milioane de lei, catre creditori - 2,98 milioane de lei si alte datorii - 2,6 milioane de lei.