Producatorii agricoli din judetul Constanta ar putea aborda sistemul italian de cooperative. Aceasta este concluzia la care s-a ajuns in urma discutiilor purtate cu prilejul vizitei delegatiei italiene din Puglia (regiunea Bari) la conducerea Camerei de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura Constanta, la care a participat si prefectul Danut Culetu, vizita care a avut loc in cursul zilei de ieri. De asemenea, Centrul Euro Info din cadrul CCINA Constanta a lansat proiectul "Politici in dialog", finantat de Uniunea Europeana in cadrul programului de microproiecte- Fondul Europa.
In cadrul discutiilor, delegatia italiana si-a prezentat interesul de a colabora cu institutiile publice constantene in vederea consilierii atat privind intocmirea proiectelor de accesare a fondurilor structurale europene, cat si referitor la utilizarea acestor fonduri, a declarat Mihai Daraban, presedintele CCINA Constanta. Totodata, membrii delegatiei din Puglia au facut cunoscut interesul firmelor italiene de a investi in diferite domenii ale economiei constantene cum ar fi sectorul agro-alimentar, cel de import-export, turism, pescuit. "Tot cu ocazia discutiilor purtate cu oaspetii italieni, conducerea CCINA a lansat firmelor din Peninsula, prin membrii delegatiei prezente la Constanta, invitatia de a participa la manifestarile expozitionale organizate de aceasta, pentru a intra in contact cu mediul de afaceri constantean", a mai spus Mihai Daraban.
"Politici in dialog", un proiect informativ despre politicile europene

Un alt proiect pe care il lanseaza in aceasta perioada CCINA Constanta, prin intermediul Centrului Euro Info poarta denumirea "Politici in dialog". Acest proiect, ce va fi finantat din fonduri europene are scopul de a imbunatati nivelul de constientizare si informare asupra contextului european in care se afla Romania dupa momentul aderarii, precum si asupra dezvoltarii tarii ca stat membru al UE. Astfel, obiectivele specifice ale proiectului "Politici in dialog" includ, pe de o parte, o mai buna cunoastere si intelegere a corelarii dintre politicile europene si cele romanesti, respectiv a rolului asistentei de finantare in implementarea acestor politici, iar pe de alta parte facilitarea cunoasterii reciproce si a dialogului dintre multiplicatorii de informatie europeana si grupurile lor tinta, a precizat Rodica Belteu, coordonatorul acestui proiect. Grupurile tinta ale proiectului sunt reprezentantii sectorului public si ai celui privat care sunt sau vor fi implicati atat in elaborarea si implementarea strategiilor de dezvoltare locala, cat si in accesarea asistentei financiare post-aderare si multiplicatorii de informatie europeana din judetul Constanta si din judetele limitrofe acestuia. Proiectul amintit se va concretiza in tiparirea de materiale documentare cum ar fi 12.000 de foi volante despre politici de dezvoltare europene si nationale, precum si alte 12.000 de pliante cu informatii asupra asistentei financiare europene care vor fi distribuite celor interesati. De asemenea, in cadrul aceluiasi proiect se va infiinta un centru de resurse on-line si se vor organiza seminarii de informare si intalniri cu multiplicatorii de informatie europeana. Proiectul "Politici in dialog" va beneficia de un buget total de 36.760 euro, din care 27.560 euro reprezinta suma nerambursabila pusa la dispozitie de Uniunea Europeana si el se va derula pe parcursul a 11 luni.