Cum intarzie statul subventiile si apoi se penalizeaza singur si cum plateste de bune lucrari de slaba calitate cititi in cele de mai jos
Desi, din 2010, statul nu mai acorda subventii pentru irigatii, penalitatile legate de facturile la curent restante dau si acum batai de cap. Curtea de Conturi a Romaniei (CCR) a inclus in raportul pe 2010 si rezultatele verificarilor facute la Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare (ANIF), sucursala Dolj. Inspectorii au concluzionat ca unitatea "a platit nelegal si a inclus pe cheltuieli suma de 906.000 de lei, reprezentand penalitati calculate si facturate de furnizorul de energie electrica CEZ Vanzare SA, pentru nedecontarea la termen a energiei electrice livrate in perioada 2008-2009, cu toate ca nu a existat nici un contract incheiat care sa justifice cuantumul si valoarea acestuia".
Inspectorul-sef al unitatii de administrare Dolj, Viorel Tirei, a spus ca din cauza intarzierii subventiilor de la stat a fost nevoit sa faca plati din incasari, pentru a nu ramane fara curent. "Noi primim subventii de la stat pentru consumul de curent. Cu toate acestea, sumele vin cu mare intarziere, atat pentru desecari, cat si pentru irigatii. Daca nu se fac desecari la timp, pot fi inundate sate intregi. Am avut de plata penalitati de 1,7 milioane de lei, iar acum mai avem circa 900.000 de lei", a declarat Tirei.
90% din pretul curentului folosit pentru irigatii a fost subventionat de stat, iar 10% plateau utilizatorii de apa. Organizatiile Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii (OUAI) au platit partea de 10%, in timp ce plata statului a ramas restanta.
"Noi am instiintat utilizatorii de apa de penalitati, dar ei nu au nici o vina. Probabil vor da in judecata ministerul", a precizat Tirei. Acesta recunoaste ca partea cea mai mare a penalitatilor (120.000 de lei) este legata de irigatii.
ANIF, in judecata pentru digul de la Piscicola

Pe de alta parte, ANIF a ajuns in instanta pentru lucrarile de indiguire ale amenajarii piscicole de la Carna, exploatata de Piscicola Dunareni. Dupa inundatiile din 2006, unele dintre digurile amenajarii piscicole a trebuit sa fie refacute, lucrarea fiind estimata la 3,2 milioane de lei.
Digurile de la bazinele 3 si 4 au suferit unele deteriorari, care nu ar fi fost remediate la timp de catre executant. "Platile nejustificate au avut ca principala cauza aplicarea eronata a unor indici de actualizare la inflatie a pretului contractelor incheiate, precum si degradarea lucrarilor efectuate in cadrul termenului de buna executie fara existenta receptiilor finale", se spune in raportul CCR. Inspectorii au dispus recuperarea acestor sume. ANIF Dolj se afla in proces cu SNIF Caras-Severin pentru recuperarea a aproximativ 450.000 de lei, dupa cum a spus Viorel Tirei.