Romania si Irakul vor incepe negocierile pentru ca tara noastra sa-si recupereze datoria pornind de la premisa ca putem accepta o restructurare pentru 80% din aceasta. Datoria statului arab fata de Romania se cifreaza pana in prezent la 2,6 miliarde de dolari, dar va trebui ca aceasta valoare sa fie acceptata si de irakieni.
Adil Abdul Mahdi, ministrul Finantelor din Irak, a declarat ieri la Bucuresti ca, potrivit Acordului incheiat de Irak cu statele membre ale Clubului de la Paris, statul arab nu poate oferi altor tari creditoare un tratament mai bun decat cel acordat clubului.
Reamintim ca, recent, Clubul de la Paris, din care fac parte principalele state creditoare ale Irakului, a decis sa scuteasca de la plata 80% din datoria tarii arabe catre ele. In aceste conditii, 80% reprezinta un prag privind reducerea datoriilor, care se va aplica si in cazul Romaniei. Astfel, statul roman va putea primi sub forma de lichiditati 20% din suma care urmeaza sa fie inapoiata, pentru restul de bani reprezentantii celor doua tari vor trebui sa negocieze modalitati de restructurare. Acestea ar putea include programe de investitii ale firmelor romanesti in Irak, formarea de societati mixte, conversia datoriilor in actiuni sau in alte datorii.
Trebuie spus ca datoriile Irakului fata de Romania provin din activitatea de comert desfasurata intre cele doua tari inainte de 1990, precum si din participarea firmelor romanesti la diverse proiecte in Irak.

Discutiile vor incepe in prima parte a lui 2005

“Dupa alegerile din Irak, de la 30 ianuarie 2005, vom trimite o echipa de experti, avand ca punct de plecare acordul financiar semnat in februarie 1990“, a declarat ieri Mihai Tanasescu, ministrul Finantelor Publice. Potrivit lui Tanasescu, din delegatia de experti vor face parte reprezentanti ai Ministerului de Finante, ai Bancii Nationale a Romaniei si ai Bancii Comerciale Romane.
Ministrul a mentionat ca valoarea datoriei Irakului fata de Romania era in 1990, conform calculelor autoritatilor de la Bucuresti, de 1,7 miliarde de dolari, la care se adaugau dobanzi de 900 de milioane de dolari. Numai ca din acestea, prin acordul financiar incheiat in februarie 1990 intre cele doua state, Irakul a recunoscut datorii de doar 1,2 miliarde de dolari.

Pozitia Romaniei este de a nu se alinia la decizia Clubului de la Paris

Tanasescu a reamintit ca Romania nu se va alinia pozitiei Clubului de la Paris din care fac parte principalele state creditoare, care au decis sa scuteasca de la plata 80% din datoria Irakului fata de tarile membre, obligatii financiare in suma de 38,9 miliarde de dolari.
La randul sau, Adil Abdul Mahdi, ministrul Finantelor din Irak, a declarat: “Intelegem punctul de vedere al Romaniei si de aceea suntem deschisi discutiilor bilaterale care sa duca la o solutie favorabila ambelor parti“.

FOTO: Tanasescu asteapta cu mainile intinse miliardele de dolari de la irakieni