Ion Cristoiu publica in Adevarul articolul "Cum poti deveni imun la presa care vrea sa te tampeasca", pe care il puteti citi in continuare.
'Romania perioadei urmatoare va fi marcata de multe galagii de strada.
"Orizontul politic se limpezeste." Astfel debuteaza una dintre cele mai seducatoare bucati de publicistica iscalite de I.L. Caragiale, cel mai mare gazetar al tuturor timpurilor romanesti. Bijuteria a aparut in numarul din 28 februarie 1879 al revistei umoristice "Bobarnacul". La 132 de ani dupa, pot afirma si eu, la fel de fericit ca I.L. Caragiale: "Orizontul politic se limpezeste."
Pana nu demult, orizontul politic romanesc era incetosat. Pentru a naviga printre patimile politicienilor, publicistilor, moderatorilor si mogulilor, trebuia sa iscodesti dedesubturile fiecarui ziar, site, blog si post TV. Citind titlurile articolelor, burtierele talk show-urilor, vazand spumele de la gurile moderatorilor si ascultand vocile izmenite ale vazatoarelor de prompter, desluseai cu greu de partea carei tabere politice e carnatarul care a varat bani intr-o foaie sau intr-un post TV pentru a vinde consumatorului tocatura zilnica de clisee, lozinci, strigate si mugete, toate varate in pielita asa-zisei prese libere si independente. Asta pentru ca, in timp ce Puterea era un intreg - Traian Basescu -, Opozitia era dezbinata intre PSD si PC, pe de o parte si PNL, pe de alta. Acum, PSD, PNL si PC s-au unit intr-un colhoz mai dihai decat cele vazute de studentul Ion Iliescu in mareata Uniune Sovietica. Prin aparitia acestui caltabos politic, in care urmasul lui Ionel Bratianu joaca preferans cu urmasul Anei Pauker, iar Che Guevara a incins o partida de table cu Politia Politica a lui Batista, avem intr-o parte a scenei politice o tabara. In cealalta, zisa si a Puterii, o alta tabara, alcatuita dintr-un PDL cu papion de Dreapta si sapca de Stanga, un UDMR bun la toate si UNPR care nici el nu stie ce e. Cu o clasa politica astfel impartita, nu mai e nicio problema pentru cetateanul neutru, poreclit electoral si nehotarat, sa dibuie imediat carei tabere ii apartine un ziar sau un post TV.
Lucrurile se complica insa cand acest cetatean vrea sa afle ce s-a intamplat de-adevaratelea in realitate din lectura ziarelor si urmarirea posturilor TV. Dand curs naravului romanesc, viata noastra publica e zguduita de scandaluri succesive. In aceste scandaluri, presa Opozitiei zice intr-un fel. Presa Puterii zice intr-altfel.
Solutia de aflare a adevarului pur, nedeflorat politic? Ne-o da Caragiale in tableta "Sfaturi", din "Moftul roman", 28 februarie 1893: "Luati o jumatate de afirmare a unui ziar opozant si amestecati-o bine cu o jumatate de dezmintire a unuia guvernamental - iata o reteta adeseori buna pentru a afla adevarul".
Romania perioadei urmatoare va fi marcata de multe galagii de strada. Cititorul sau telespectatorul neutru va avea mari probleme in a sti cati insi au participat la o zurba. Ii va veni in ajutor tot Tata Mosu Caragiale. In celebra schita "Atmosfera incarcata", din "Universul", 10 martie 1900, asezat la o bere, personajul narator asteapta sa vada, din editiile de seara ale gazetelor, ce s-a petrecut de-adevaratelea la manifestatia de protest din Bucuresti: "Dar iata soseste un baiat cu gazetele. Lumea i le smulge. Iau si eu doua: una guvernamentala si una opozanta. Sunt om care iubesc adevarul si, fiindca-l iubesc, stiu sa-l caut. De mult mi-am facut reteta cu care, in materie politica, il poti obtine aproape exact. De exemplu, Gazeta opozitiei zice: '... la aceasta intrunire a noastra, alergasera peste 6.000 de cetateni, tot ce are capitala mai distins ca profesiuni libere, comercianti, proprietari scl...'. Gazeta guvernului zice: '... la aceasta intrunire a lor, d-abia se putusera aduna in sila vreo 300 de destrabalati, derbedei, haimanale...' Atunci, zic eu, au fost la acea intrunire 3.000 si ceva de oameni, fel de fel, si mai asa, si mai asa".
Sa-l recitim pe Caragiale! E cel mai bun mijloc de a deveni imuni la presa care vrea sa te tampeasca. '