Pentru cei care nu au curaj sa joace direct la Bursa sau nu sunt atrasi de dobanzile mici de la depozite, bancile au venit cu noi produse pentru atragerea economiilor populatiei care asigura profituri anuale de 30%. Analistii de la Ghiseul Bancar arata ca cei care si-au investit banii in urma cu un an cumparand unitati de fond la un fond de investitii in actiuni au obtinut pana acum castiguri medii de 30%, adica de patru ori mai mari decat dobanda la un depozit bancar. De un astfel de castig au beneficiat cei care au investit in fondurile ce apartin de banci, ca BCR Expert, BT Maxim si Raiffeisen Prosper.
Investitorii mai prudenti, care au preferat fonduri diversificate, ce investesc atat in actiuni la Bursa, cat si in titluri de stat, au obtinut castiguri mai modeste, de 14,5%.

Romanii au prins gustul riscului

Fondurile care asigura castiguri sigure, dar moderate, precum cele monetare si de obligatiuni, au pierdut teren in fata celor cu profituri mari, dar incerte ca fondurile diversificate si de actiuni. In ultimul an, fondurile monetare si cele de obligatiuni au cedat peste 10,5% din cota lor de piata fondurilor diversificate si de actiuni, astfel ca aceastea detineau impreuna la finele lui aprilie peste 72% din industrie, potrivit Ghiseului Bancar. Cu alte cuvinte, romanii prefera sa investeasca in fondurile care pot aduce profituri mari, de 30% pe an, chiar daca acestea sunt mai riscante.
Prin urmare, in intervalul ultimelor 12 luni, numarul fondurilor a crescut cu patru noi fonduri din categoria celor diversificate si a celor de actiuni. Mai trebuie spus ca desi investitorii persoane juridice reprezentau doar 1,62% din totalul investitorilor, acestia detineau 53,5% din activele nete ale industriei, la finele lui aprilie. (M.H.)