Conducerea societatii Alro Slatina pe de o parte cheltuieste bani pentru modernizarea vilei de protocol de la Izvorani, judetul Ilfov, iar pe de alta se pregateste sa dea oamenii afara. Potrivit surselor din unitate, saptamana trecuta, in cadrul sedintei Consiliului de Administratie, conducerea Vimetco - grupul olandez care detine fabrica de aluminiu de la Slatina - a informat reprezentantii Alro si pe liderii sindicali ca nu va renunta la disponibilizarile anuntate.
Patronul rus al Alro Slatina, Vitaly Machitsky, se arata de neclintit in deciziile ce privesc reducerile de personal anuntate pentru acest an la Alro Slatina. Potrivit liderilor sindicali ai societatii, saptamana trecuta a avut loc o sedinta a Consiliului de Administratie (CA) in care a fost discutata soarta unitatii. Printre subiectele dezbatute de conducerea fabricii si liderii sindicali au fost reducerile de capacitate si de personal. Liderul celui mai mare sindicat al societatii slatinene, Constantin Popescu, a anuntat ca in acest an nu vor mai fi operate reduceri de capacitate. El a mai spus ca patronatul se mentine ferm pe pozitie si ca vrea sa disponibilizeze sute de angajati anul acesta. "Joi a avut loc o sedinta a CA, in care a fost prezentata o schema de personal de principiu, fara a fi mentionat numarul de posturi. Vor restrangere de activitate si sa externalizeze cateva servicii. Nu vor sa mai inchida capacitati. Din discutiile purtate, in prima faza, patronatul vrea sa reduca schema de personal astfel incat sa mai ramana 2.450 de muncitori. Acum suntem in discutii. Nu am semnat nimic cu nimeni. Nu avem nici o conventie incheiata", a declarat liderul Sindicatului Liber Aluministul, Constantin Popescu.
Acesta a mai informat ca o noua sedinta a CA va avea loc maine.

Modernizarea vilei de protocol - "investitie" pentru anul 2009

Adunarea Generala a Actionarilor a aprobat recent planul de investitii pentru anul in curs. Printre obiectivele unitatii, la capitolul investitii este trecuta si modernizarea vilei de protocol a unitatii din Izvorani, judetul Ilfov. Unii dintre angajatii Alro au auzit si ei de aceasta investitie si sunt de parere ca "societatea cheltuieste banii pe confortul lor si putin le pasa ca maine-poimaine ne pierdem locul de munca".
"Programul de investitii in Alro SA, in anul 2009, desi implica niste costuri ridicate, este absolut necesar pentru imbunatatirea tehnologiilor de fabricatie, avand in vedere reducerea consumului specific, precum si imbunatatirea parametrilor de performanta" este mentionat intr-un document al Vimetco, recent aprobat de AGA. Printre investitiile ce urmeaza sa fie efectuate la fabrica de aluminiu din Slatina in acest an se numara: inlocuirea echipamentelor celulelor in statia SRA 100 kv (intrerupatori separatori, transformatori de curent), construirea unui siloz de alumina, modernizare producere si distributie energie termica, proiecte pentru modernizare/reabilitare casa protocol Izvorani, achizitionare masina de frezat sleburi, cuptor recoacere etc. Valoarea totala pentru implementarea programului de investitii la Alro este de 5.963.000 de dolari.
Tot in sedinta de saptamana trecuta, membrii consiliului au ales un nou administrator, Svetlana Pinzari primind un madat valabil pana pe 11 noiembrie 2010. Potrivit informatiilor existente pe site-ul societatii, pentru acest an, Alro isi propune realizarea cifrei de afaceri de 374,2 milioane de dolari, un profit net de 22 de milioane de dolari si vanzari de 173,026 tone de produse din aluminiu primar.
In prezent, la Alro lucreaza 2.970 de persoane.