O familie tânara plateste lunar facturi de peste 1.000 de lei numai pentru servicii si credite, fara a lua în calcul mâncarea. Credit la masina, rate la termopane sau frigider, gaze, electricitate, telefoane mobile, telefon fix, internet, întretinere. Acestea sunt facturile lunare de servicii întâlnite aproape la orice familie. Fara ele nu se poate. Nici telefonul mobil si nici internetul nu mai sunt considerate un lux, ci o necesitate. Suntem coplesiti de teancuri întregi de facturi. Aproape oricine a contractat credite bancare si suntem dependenti de energia electrica. Unii care au centrale de apartament îsi adauga în portofoliu înca o factura, cea de la gaze. Lista poate continua la familiile tinere care se respecta: asigurare de viata, asigurarea locuintei, asigurare de studii pentru copil. Sau chiar credit ipotecar. Craiovenii cu venituri medii pot munci o viata numai pentru plata facturilor. Din nou precizam ca nu luam în calcul mâncarea, îmbracamintea, o bere cu prietenii, concediile sau medicamentele. În medie, o familie care locuieste la bloc gaseste în cutia postala o factura la doua-trei zile. Multe au termene de plata asa de strânse încât trebuie programat orice banut care iese din casa pentru plata utilitatilor sau a serviciilor. 
La coada pentru plata facturilor Daca pe timpul comunismului se statea la coada la produsele alimentare, acum, sirurile de oameni s-au mutat la banci sau la Posta, pentru plata utilitatilor si a serviciilor strict necesare. Se sta la cozi pentru toate facturile si cum acestea vin pe rând, în zile diferite, debitorii sunt obligati sa ia din nou "rândul" pe la diverse ghisee. Am vorbit pâna acum despre numarul de facturi. Cât despre valoarea lor, aceasta este alta poveste.  
O spinare de bani GdS a calculat ca, lunar, o familie tânara, cu trei membri, scoate din buzunar în jur de 1.000 de lei numai pe facturi. Sa le luam pe rând. Factura la electricitate - în medie, 60 de lei pe luna (în functie de câte aparate electrocasnice are titularul), factura la telefonul fix (cu internet) - 55 de lei, gazele - 350 de lei iarna, respectiv 50 de lei vara. Restul de întretinere (apa rece, servicii de administratie) mai costa 50-60 de lei pe luna. Telefoanele mobile (presupunem ca sunt doua, unul al sotului, altul al sotiei) - în jur de 100 de lei. Durerea mare începe la credite. Sa presupunem ca familia luata în calcul are doar un credit de masina, în leasing, si un credit de nevoi personale. În total, 700-900 de lei pe luna. Daca ar avea un credit ipotecar pentru locuinta, atunci rata ar fi cu multe cifre, iar aceste tipuri de împrumuturi nu sunt cele mai raspândite, ci creditele de consum sunt la ordinea zilei, la aproape orice familie. Tragem linie si adunam: facturile lunare luate ca exemplu îi costa pe tinerii nostri minimum 1.015 lei pe luna în anotimpul cald si maximum 1.475 de lei pe luna iarna, când costul gazului sau al întretinerii este mai mare. În primul caz înseamna salariul mediu net pe judet, calculat de Directia Regionala de Statistica Dolj pentru luna martie 2008. Cu alte cuvinte, cel putin un salariu al familiei se duce pe facturi. Daca tinerii mai au si copii, situatia se complica. În cazul în care mai trebuie sa achite si un credit ipotecar sau asigurari de viata, atunci chiar ca trebuie sa aiba venituri considerabile.
"Ne luam o haina pe trimestru" De aceeasi parere sunt si tinerii craioveni cu care am stat de vorba si care spun ca salariul unuia dintre soti se duce pe facturi. "Ne mai ramâne un salariu pentru mâncare si haine. Dar haine ne luam o data pe trimestru si ne uitam pe strada cum alti tineri - le fel ca noi - se plimba în masini straine si poarta haine de firma", a spus craioveanca Elena Raicu, de 26 de ani. "Nu ne ajung salariile pentru ca platim mult pentru a ne achita facturile. Traim din descoperiri de card", a spus Bogdan Moldoveanu, de 31 de ani. "Chiar azi de dimineata (ieri - n.r.) se duse sotul sa plateasca gazele, curentul si factura la telefonul mobil. Toate fac 300 de lei. Doar atât", a precizat Claudia Dragu, de 38 de ani.